Čudo u Španiji / Ljekari oživjeli ženu kojoj srce nije radilo ŠEST sati

06. 12. 2019. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Doktori u Barceloni uspjeli su oživjeti Britanku koja je šest sati imala srčani zastoj nakon što je dobila hipotermiju dok je planinarila na katalonskim Pirinejima prošlog mjeseca.

Britanka Audrey Mash, prema pisanju Guardiana, iznenađena je što je njen slučaj privukao toliku pažnju javnosti, ali je poručila da će nastaviti planinariti.

Ona i njen suprug Rohan Schoeman, koji inače žive u Barceloni, izlet su počeli 3. novembra, no oko podneva se temperatura na planini spustila i počeo je padati snijeg. Schoeman je tada primijetio da mu supruga govori čudno i da joj pokreti nisu usklađeni. Uskoro se potpuno prestala pomjerati, a on je pozvao službe hitne pomoći. Ipak, zbog lošeg vremena, tek u 3.30 su uspjeli doći do njih. 

"Kad smo došli, situacija nije bila dobra. Nismo uspjeli naći apsolutno niti jedan znak života", kazao je jedan od spasitelja Pere Serral. 

Mashina temperatura tijela tada je bila samo 18 stepeni (normalna temperatura tijela je 37), te ju je helikopter hitno prebacio u bolnicu Vall d’Hebron u Barceloni, koja je posjedovala tzv. Ecmo mašinu (izvantjelesna membranska oksigenacija). Kada se mašina priključi na pacijenta, preuzima funkciju srca i pluća i puni krv kisikom te omogućava organima da miruju. 

Ecmo mašina se u Španiji do tada nikada nije koristila za procedure oživljavanja. No, do 9.45, njena temperatura tijela je porasla na 30 stepeni, pa su doktori opet pokušali da je ožive, koristeći defibrilator. 

"Iako je hipotermija prvo 'ubila' Audrey, na kraju ju je spasila, jer nije dozvolila da njeni organi - pogotovo njen mozak - u potpunosti odumru. Da je bila u srčanom zastoju šest sati bez ove mašine, danas bi je sahranjivali", rekao je dr. Eduaro Argudo

Mash je provela šest danas na odjelu Intenzivne njege, a u bolnici je provela još šest dana nakon toga. Ljekari su joj pomno pratili neurološko stanje, no ispostavilo se da je Audrey u izvrsnom stanju. 

"Oporavila sam se puno brže nego što su ljekari očekivali", rekla je za Guardian. 

Ovo je prvi slučaj da je neko nakon šest sati oživljen u Španiji, a slični slučajevi zabilježeni su još na Alpama i u Skandinaviji.

KOMENTARI (1)