Legalizacija se isplati: Colorado od marihuane zaradio više od milijardu dolara

Radiosarajevo.ba
Legalizacija se isplati: Colorado od marihuane zaradio više od milijardu dolara
/ Foto: strainhunters.com / Ilustracija
Američka država Colorado marihuanu je potpuno legalizirala 1. januara 2014. i sad je definitivno vrijeme da se vidi kakve je koristi imala država od 5,5 miliona stanovnika, tek nešto malo više od BiH.

Najnoviji podaci, kako piše CNN, govore da je samo u prvih deset mjeseci ove godine u toj državi prodano marihuane i pripravaka na bazi marihuane u vrijednosti od 1,1 milijardi dolara.

Kako je sve bilo savršeno legalno, tako je sve to i oporezovano, pa se u državne blagajne slilo oko 165 miliona dolara, što bi odgovaralo čak 8 posto bh. državnog budžeta.

Time je u prvih 10 mjeseci 2016. Colorado od marihuane zaradio više nego u cijeloj 2015. godini i sva je prilika da će ove godine zaraditi koliko 2014. i 2015. skupa. Usporedo s rastom prihoda od prodaje marihuane i njenih prerađevina, pokazalo se da se u Coloradu smanjila i nezaposlenost, očito zbog zapošljavanja u specijaliziranim prodavaonicama i u proizvodnji, i to najčešće mladih.

Danas se procjenjuje da je u SAD-a u tek odnedavno legaliziranoj novoj industriji zaposleno između 100 i 150 hiljada radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije