Kuvajtska Instagram zvijezda: Što će slugama slobodan dan?

Radiosarajevo.ba
Kuvajtska Instagram zvijezda: Što će slugama slobodan dan?

Kuvajtska Instagram zvijezda je oštro napadnuta zbog kritikovanja novih zakona koji su predstavljeni u toj zemlji zbog popravljanja radnih uvjeta radnika koji tu dolaze raditi iz Filipina.

Make-up umjetnica Sondos Alqattan koja ima preko 2 miliona pratitelja je bijesna što će sada "sluge" imati slobodan dan svake sedmice i imat će mogućnost da zadrže svoj pasoš.

Da stvar bude gora, svoj bijes je podijelila na videu online. Video je, naravno, postao viralan te je time privukao i negativne komentare iz Bliskog istoka i Filipina.

U tom videu Alqattan je rekla: "Šta ako oni pobjegnu nazad u svoju zemlju, ko će meni isplatiti trošak? Iskreno, ne slažem se s ovim zakonom. Ne želim više filipinske služavke."

Ove godine u maju predstavljene su mjere s ciljem da se zaštite prava filipinskih radnika u Kuvajtu. Sve ovo je potaknuo slučaj ubistva služavke iz Filipina.

Iz Migrante International – organizacije koja se bavi pravima radnika iz Filipina, naveli su da Alqatan zvuči kao da govori o roblju.

Kritičari zuahtijevaju da Alqattanini sponzori prestanu da je sponzoriraju. Brandovi koji sarađuju s njom su poznate kompanije Max Factor i MAC Cosmetics.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije