Kreativno, jeftino i lako: Ukrasite zidove vašeg doma fotografijama

Radiosarajevo.ba
Kreativno, jeftino i lako: Ukrasite zidove vašeg doma fotografijama
Umjetnička slika na zidu najljepši je ukras doma, ali enterijer mogu uljepšati posteri i fotografije.

Evo nekoliko savjeta koje donosi decorinportal koji će vam pomoći kako da ih grupišete, osvijetlite, uramite.

Vaša mala galerija slika može da se nađe na jednom od slobodnih zidova dnevne sobe. Pokušajte da je formirate tako da iz mnoštva slika različitih po tematici, tehnici i načinu uramljivanja odaberete one s kojima ćete moći da postignete cjelinu. To nije lako postići na vertikalnoj površini, pa pokušajte da slike grupišete na podu. Poslažite ih tragajući za njihovim najboljim međusobnim odnosom. Ideju ćete zatim lako prenijeti na zid.

Drage porodične fotografije uglavnom držite u albumima. Ali ako želite da ih gledate na zidu, pokušajte da ih grupišete tako da čine cjelinu. U veći ram složite slike koje će biti poredane po vremenu, mjestu, ambijentu ili generacijskom poretku. Tako neće djelovati haotično i razbacano, već sa smislom i stilom.

Posteri su u modi i mladi ih vole. Na njima su obično omiljene ličnosti iz svijeta muzike, filma, sporta, istorije, a također i poruke, tekstovi, i teme iz svijeta mladih. Poster može biti umjetnost kao svaka druga, ako je kreiran rukom nadahnutog dizajnera. Pristupačan i jeftin, često se može mijenjati, pa je zato potreban adekvatan način kačenja koji neće kvariti zid. Jedan od načina jesu velike zidne štipaljke, koje su jednom stranom pričvršćene za zid, dok je druga slobodna za prihvatanje postera.

Osvijetlite sliku i naglasite njeno postojanje u sobi. Ako imate vrijednu sliku, nemojte je stavljati u ugao koji nije dovoljno osvijetljen, jer će i slika i soba time mnogo izgubiti. Sliku postavite na istaknuto mjesto, dobro je osvijetlite direktnom reflektor lampom. Istovremeno vodite računa i o dnevnom svjetlu i o refleksiji, naročito ako je slika pod staklom.

Izbor rama za sliku utječe na utisak koji će se stvoriti o njoj odnosno na efekat koji će ona proizvesti na gledaoca. Dobar ram treba nenametljivo da podvuče vrijednost i sadržaj slike, da joj da dubinu i istakne njenu suštinu. Suviše tanak, jednostavan i običan ram može da „ogoli“ sliku i da umanji njenu estetsku vrijednost. S druge strane, pretjerano debeo, težak i raskošan ram može da „proguta“ sliku i da se nametne kao dominantnu. Zbog toga se preporučuje da posao povjerite stručnjaku koji poznaje pravila dobrog uramljivanja.  

Raspored slika mora biti u skladu s osnovnim principima dobrog dizajna. Simetrično postavljene slike u odnosu na simetrično postavljen namještaj, uvijek će djelovati uravnoteženo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije