Gastro Kraljica: Oliver Dragojević je obožavao moj bosanski lonac

Radiosarajevo.ba
Gastro Kraljica: Oliver Dragojević je obožavao moj bosanski lonac
FOTO: 100 posto / Dubravka ima "kraljevstvo" bosanske kuhinje u Zagrebu

Zagrebački ljubitelji travničkih ćevapa, bosanskog lonca, bureka, pita zeljanica, krumpiruša i drugih delicija bosanske kuhinje ne propuštaju s vremena na vrijeme posjetiti maleni lokal u Koturaškoj ulici, iz kojeg se svakog se dana širi miris dobre hrane koji vas mami da uđete i založite nešto.

Jedno je sigurno, Dubravka Dragun koju svi zovu Kraljica, svoje goste tretira kao kraljeve i još nije zabilježeno da je neko od tamo otišao nezadovoljan ili gladan, piše 100 posto. 

Svoje je kraljevstvo bosanske kuhinje otvorila prije desetak godina i otada je postalo nezaobilazno mjesto na zagrebačkoj gastronomskoj karti. Kraljice su donedavno bile dvije, no sada je ostala samo jedna jer je Dubravkina kći, kao i mnogi mladi, svoju sreću odlučila potražiti u Europi.

Ova nevjerojatna Bosanka nije samo vješta kuharica i kraljica ćevapa, već uspješna poslovna žena koja je sve što ima u životu postigla sama, svojim rukama, mukotrpnim radom, upornošću i tvrdoglavošću.

Rodila se prije 53 godine u samom srcu Bosne, u Bugojnu. Rodni kraj napustila je krajem 1991. kada je s mužem i kćerkom otišla u Njemačku, potom se vratila u Livno,  gdje je živjela porodica njenog bivšeg supruga, a poslije razvoda odlučila se za odlazak u Zagreb.    

Kada je tek došla u Zagreb, nije joj bilo nimalo lako. Radila je teške i slabo plaćene poslove, da bi se na kraju odlučila za otvaranje vlastitog objekta "jer na Martinovki nigdje nije mogla pojesti dobre ćevape".

"Bila je recesija i svi su mi se smijali jer su mislili da neću uspjeti", objašnjava Dubravka, kazavši da je biznis za deset godina uspjela od nule pretvoriti u brend. 

Svoje omiljene goste Kraljica je fotografirala, a njihove su fotografije izvješene po zidovima restorana.

Ima ih znanih i neznanih. Prepoznajemo Tarika Filipovića i njegovu Lejlu, Petra Perežu, Nikšu Bratoša, Đelu Hadžiselimovića, dr. Hodžića, Petra Grašu i pokojnog Olivera Dragojevića.

„Pokojni Oliver je obožavao moj bosanski lonac koji kuham četvrtkom. Stari morski vuk u srcu Zagreba rado je guštao u bosanskom loncu“, smije se Kraljica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije