Kraj toplih jesenjih dana: Stiže ledeni arktički zrak, moguć i snijeg

Radiosarajevo.ba
Kraj toplih jesenjih dana: Stiže ledeni arktički zrak, moguć i snijeg
Foto: Severe Weather / Stižu hladni dani

Iznadprosječno toplom vremenu koje prevladava ove jeseni dolazi kraj. Naime, kako javlja meteo servis Severe Weather Europe, sljedeće sedmice dolazi val hladnog zraka s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Ove jeseni uživamo u iznadprosječno toplim temperaturama za ovo doba godine. Slično vrijeme prevladava širom Europe, no Severe Europe javlja o promjeni vremena koja će se nad Europom početi razvijati sredinom sljedećeg tjedna. Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti k istočnoj Europi, javlja Index.hr.

Dodaju kako će se ovaj hladni val početi razvijati sljedećeg utorka kada će iznad sjeveroistočne Europe oslabjeti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Europe. Severe Weather Europe javlja i kako će hladni val ojačati dok se bude kretao k istočnom Europi. Hladna fronta će se tada usmjeriti sjevernom Mediteranu i Balkanskom poluotoku.

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Europom i Balkanskim poluotokom, a hladna masa zraka će se ubrzano nastaviti kretati k jugu te će vjerojatno stići do sjeverozapadne Turske tijekom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabjeti i to brzim tempom, javlja Severe Weather Europe.

Tako je prema trenutnom modelu prognoze najvjerojatnije kako će novi hladni val zraka s Arktika zahvatiti istočnu Europu i Balkanski poluotok sljedeće sedmice i tako prekinuti neobično toplo jesensko razdoblje.

Budući da se radi o modelu prognoze, Severe Weather Europe javlja da će ova prognoza biti preciznija nakon vikenda, ali svejedno napominje da je prema trenutnom modelu moguće da u nizinama mjestimice padne snijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije