Kraj jednog svijeta: Požari u Australiji dosad ubili više od MILIJARDU životinja

Radiosarajevo.ba
Kraj jednog svijeta: Požari u Australiji dosad ubili više od MILIJARDU životinja
Foto: EPA-EFE / Spašavanje koala

Šumski požari u Australiji pretvorili su veliki dio ove zemlje u pepeo, a broj stradalih životinja potresa svijet - kako se procjenjuje, požari su dosad ubili više od milijardu životinja...

U požarima, koji su počeli još u septembru prošle godine, stradalo je i najmanje 25 ljudi; u Novom Južnom Velsu (NSW), području koje je strahovito pogođeno požarima, potpuno je uništeno više od 1500 domova, a još 653 kuće su oštećene. 

Chris Dickman, ekolog s Univerziteta u Sidneju, procijenio je da je samo u NSW nastradalo više od 800 miliona sisara, ptica i reptila. 

"Ako vam se broj čini strašan, dodat ću da ovdje nismo uračunali šišmiše, žabe i beskičmenjake...dodajmo i njih, imamo više od milijardu stradalih životinja", rekao je on.

Stuart Blanch, naučnik pri australskom World Wildlife Fund, dodao je da su Dickmanove brojke još "umjerene": "Stradalo ih je, siguran sam, puno, puno više."

Kako u svijet dolaze informacije o jadu koji je zadesio Australiju, sve više slavnih ličnosti uključilo se u pomoć.

Obitelj slavnog prirodoslovca Stevea Irwina izliječila je više od 90 hiljada životinja u svojoj bolnici za divlje životinje; Chris Hemsworth donirao je milion dolara, kao i Elton John; Jedna manekenka na Instagramu prikupila je milion dolara tako što je prodavala svoje nage fotografije - nakon što joj je Instagram ugasio nalog zbog toga, desetine drugih modela nastavilo je njenu "akciju".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije