Konobari otkrili zašto vas ignoriraju dok pokušavate naručiti piće

Radiosarajevo.ba
Konobari otkrili zašto vas ignoriraju dok pokušavate naručiti piće
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko ste se bar jednom zatekli u situaciji, a jeste, da ne možete privući pažnju konobara, otkrit ćemo kako da se vam se to više ne događa.

Naime, Business Insider pričao je s 30 konobara iz različitih zemalja svijeta te su od njih zatražili savjet kako se ponašati za šankom da odmah privučete njihovu pažnju. Osim toga, šankeri su podijelili i neka negativna iskustva te otkrili šta nikad, ali baš nikad ne biste trebali raditi kada ih pokušavate dozvati u gužvi. 

"Recite: 'Oprosti', lagano podignute ruke u zraku, ne trebate mahati s njom. Samo čekajte svoj red. Garantiram vam da vas vidimo. I nikad nemojte pucketati prstima."

"Niste jedina mušterija u baru, doći ću kad stignem. Pogotovo ako je gužva. Nemojte se odmah derati ako ste čekali duže od minute da vas poslužimo. Ako izgledate kao da ćete sve svoje frustracije istresti na nama, ignorirat ćemo vas sve dok se ne smirimo dovoljno da se možemo nositi s tim vašim stavom."

"Mahanje jednim prstom mora da je izašlo iz sedmog kruga pakla."

"Imajte spreman novac, ali nemojte mahati s njim po šanku." 

"Ako je gužva, podnijet ću lagano, brzinsko mahanje. Stalno gledam po šanku i imam u glavi isplanirano ko je sljedeći. Potrudit ću se koliko mogu da vam dam do znanja da ću uskoro doći do vas. A kad mi mašete i nakon toga, to je malo previše. Vidimo vas, nema potrebe da mašete ili radite bilo kakve druge geste rukama."

"Glavna stvar je kontakt očima. Gledajte gore, nemojte buljiti u mobitel i objavljivati fotke na Instagramu."

"Nemojte se propinjati na barske stolice i pokušavati nas zgrabiti u šanku. Samo čekajte strpljivo, vidimo vas i doći ćemo do vas kad dođe vaš red."

"Nemojte me dozivati nadimcima poput šećeru ili slično. Preskočit ću vas." 

"Pristojno: 'Oprosti', uvijek dobro prođe."

"Stanite za šank tako da vas se može vidjeti, nekad vas jednostavno ne vidimo, nije da vas ignoriramo."

"Odlučite što ćete naručiti prije nego dođemo do vas."

"Čekajte. Strpljivo. Napravit ću kontakt očima s vama kad budem mogao uzeti vašu narudžbu. Posluživanje je proces."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije