Konačno objašnjeno: Evo zašto daske u nekim WC-ima imaju oblik slova "U"

Radiosarajevo.ba
Konačno objašnjeno: Evo zašto daske u nekim WC-ima imaju oblik slova "U"
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Sigurno vas je u barem jednom javnom zahodu dočekala daska ovoga neobičnog oblika. Možda ste se pitali zašto je drugačija od one koju imate u svojemu domu, a sada je konačno stigao odgovor, i trebao bi vam se svidjeti.

Javne WC školjke obično imaju dasku s rupom na sredini, tvoreći tako oblik slova “u”, dok kod kuće svi imamo onu koja je sasvim zaokružena.

Ispostavlja se da je ta razlika u potpunosti logična. Naime, rupa na javnim daskama tu je isključivo radi higijene i ta praksa potječe iz SAD-a, gdje se slijede specifične upute i pravila, piše The Sun.

Ilustracija - undefined

Foto: Shutterstock: Ilustracija

Takve su daske dizajnirane kako bi maksimalno smanjile šansu da dotaknete dasku svojim genitalijama ili se pomokrite na nju.

Daska u obliku slova “u” također olakšava ženama da se obrišu poslije nužde, prema riječima Lynne Simnick, potpredsjednice za razvoj u Međunarodnom udruženju vodovodnih djelatnika.

Još jedna prednost takvih dasaka jest i to što ih je jeftinije proizvesti i manje su šanse da će ih netko ukrasti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije