Konačno otkriven lijek koji suzbija Parkinsonovu, Alzheimerovu bolest i depresiju

Anadolija
Konačno otkriven lijek koji suzbija Parkinsonovu, Alzheimerovu bolest i depresiju
Pixabay / Ilustracija

Turski naučnici otkrili su lijek koji suzbija negativne efekte niza bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i depresije.

Tim eksperata sa Ataturk univerziteta u provinciji Erzurum objavio je tu vijest nakon dugogodišnjeg istraživanja i laboratorijskih eksperimenata.

“Ispitivanja na životinjama već su dokazala da lijek reducira negativne efekte bolesti poput depresije, Parkinsona i Alzheimera“, kazao je rektor Omer Comakli.

On je kazao da su međunarodni patenti dobiveni iz Japana i SAD-a te je pojasnio da su ispitivanja pokazala da lijek ima zaštitnički efekt na moždane ćelije koje sadrže visoke glutamatne neurotransmitere.

Lijek će za upotrebu biti spreman čim bude okončana klinička faza ispitivanja, a Comakli je izrazio nadu da će to biti u što kraćem roku.

Comakli je također kazao da je već određen naziv novog lijeka, ali da će javnosti biti naknadno saopćen.

To je prvi autohtoni lijek turske medicine, a osoblje sa erzurumskog univerziteta poručilo je da je ponosno na projekt koji će služiti cijelom čovječanstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije