Koliko nikotin ostaje u tijelu nakon prestanka pušenja?

Radiosarajevo.ba
Koliko nikotin ostaje u tijelu nakon prestanka pušenja?
Pixabay / Ilustracija
Nikotin je temeljni sastav cigareta i ono što zapravo stvara ovisnost u pušača. Tijelo za vrijeme pušenja jedne cigarete apsorboira do 90 posto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo duže nego što osoba osjeti njegove efekte.

Dva sata nakon što nikotin uđe u tijelo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata tijelo ostaje bez pola unesenog nikotina te mu je potrebna nova doza.  

Ulaskom u tijelo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uljučujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se s vremenom izlučuju u urinu. Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, slini, noktima i kosi pušača

Kako bi nivo kotinina u tijelu pušača bio u jednakom nivou kao u osobe koja nije pušač, potrebno je čak dvije sedmice, a mnogo više sedmcia je potrebno kako bi se nivo u urinu relativno uravnotežio.

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje ovisni o nikotinu. No, sugeriraju emocionalnu vezanost za pušenje.

Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori par dana do par sedmica nakon pušenja. 

Prva sedmcia je najčešće najteža, a simptomi se smanjuju u dolazećim sedmciama.

Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tijela, osobe i dalje mogu osjećati psihološku potrebu za pušenjem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije