Kazahstan: Stanovnici Astane se bave sportom i na -40 stepeni celzijusa

AA
Kazahstan: Stanovnici Astane se bave sportom i na -40 stepeni celzijusa
Stanovnici Astane ne odustaju od kupanja u rijeci Esil (Išim), skijanja niti drugih sportskih aktivnosti na otvorenom, čak ako i temperature zraka sežu i do minus 40 stepeni.

Zima u Kazahstanu traje šest mjeseci, zbog čega su stanovnici Astane navikli na ekstremno niske temperature zraka i ne dozvoljavaju da ih spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Na ovom području mogu se primijetiti ribari, plivači i skijaši koji su odlučili vikend provesti baveći se sportom. Pojedinci su uživali u trčanju i skijanju, dok su se drugi odlučili na topliju varijantu i vožnju bicikla u sportskim dvoranama.

Uldana Romanova je izjavila kako uprkos hladnom vremenu, vikendom unuke dovodi do rijeke kako bi provodili vrijeme zajedno i igrali se.

"Iako je vrijeme hladno, od jutra suprug, petogodišnji unuk i ja se sankamo. Stalno smo u pokretu pa nam nije hladno", dodala je.

Romanova je rekla kako već 15 godina žive u Astani i da je svjedočila temperaturama i do minus 40 stepeni.

"Ljudi se ne zatvaraju u kuće jer je vani hladno. Bave se sportom i učestvuju u društvenim aktivnostima", rekla je Romanova.

U ribolov je krenuo i Sergej Sidorov koji da bi došao do ribe, mora isjeći led debeo i do metar.

"Ribolov je jedna od stvari koje volim najviše raditi. Dolazim uprkos hladnoći. Tu sam sam u prirodi i odmaram. Pruža veliko zadovoljstvo", rekao je Sidorov.

Almas Seyterbayev već dvije godine ulazi u rijeku okovanu ledom. Dodao je kako je kupanje zimi zdrav način života.

"U vodu je lakše ući na hladnoći. Kada je vani minus 30, temperatura vode iznosi dva do tri stepena", rekao je.

Seyterbayev smatra kako je hladna voda dobra i za metabolizam i da se kupaju kako djeca od dvije godine tako i stari od 70.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije