Karta uz koju ste odrasli je laž: Pogledajte kako doista izgleda svijet

Radiosarajevo.ba
Karta uz koju ste odrasli je laž: Pogledajte kako doista izgleda svijet
Twitter / Karta svijeta

Britanski naučnik Mett Officea Neil Kaye, koji inače pročava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države, a zatim su u augustu 2018. kartografi objavili projekciju mape Equal Earth u nadi da će nadići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija svijeta, piše Net.hr.

Svijet nije onakav kakvim se čini. Većina karata koje smo vidjeli temelje se na Mercatorovoj projekciji.

Čak je i Google maps sve do nedavno koristio varijante ove projekcije koja je izrađena prije gotovo 550 godina.

Ipak, ona je iznenađujuće loša u tačnom prikazivanju prave veličine mnogih država, piše IFLScience.

Britanski naučnik Mett Officea u Neil Kaye, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države.

GIF elegantno pokazuje kako Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebice onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.

Pogledajte kako Rusija, Kina i Grenland značajno mijenjaju veličinu. Europa, dijelovi Azije i Amerika se također značajno smanjuju. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda!

“Svaka država je projicirana u sferalnoj projekciji te smještena u središte ovisno o tome gdje se nalazi u projekciji Natural Earth,” objasnio je Kaye na Redditu, prenosi Net.hr.

U augustu 2018. godine kartografi su objavili projekciju mape Equal Earth u nadi da će nadići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije