Kanibalizam na moru: Iskopovali su mrtve i jeli njihova tijela

Radiosarajevo.ba
Kanibalizam na moru: Iskopovali su mrtve i jeli njihova tijela
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

HMS Wager, kasnije zlokobno prozvan "HMS Cannibal" nasukao se na stijene obale otoka na poziciji 47°40′43″S 75°02′57″W, mjesta nedaleko od Čilea koje će kasnije biti nazvano otok Wager.

Na brodu je zavladao kaos, dio posade je provalio u zaključane sobe, ukrali su alkohol i napili se, da bi se kasnije naoružali i počeli pljačkati - oblačeći se u odjeću časnika i započinjući tučnjave. Ostalih 140 muškaraca i časnika uzelo je čamce na brodu te su se zaputili na sigurno - prema obali, piše Express.hr.

Sljedećeg dana, u petak 15. maja 1741., brod je potonuo povlačeći sa sobom pijane mornare u dubine. Nakon što su mornari Kraljevske mornarice Njegova veličanstva doživjeli brodolom na obali Južne Amerike, izgubili su sav osjećaj za red. Posada je uspjela naći zemlju gdje su podigli kamp, no u odvojenim područjima, zanemarujući odluke svog kapetana.

On je to za njih i praktički prestao biti, jer nisu bili na njegovom brodu. Neki su lutali otokom ludi od gladi, dok su drugi pak očajnički smišljali načine kako pobjeći s otoka.

Jedini put kad su se uspjeli vratiti do broda je bila misija prikupljanja hrane s njega. Međutim, to se pokazalo težim nego su mislili, jer je njihov kapetan pokupio zalihe i čuvao ih pod stražom, piše Vintage News. Nakon što su shvatili da preostalu hranu neće dijeliti s njima, pokušali su ga ubiti postavljanjem baruta oko njegovog šatora. Srećom, kapetan je plan otkrio baš na vrijeme.

Jeli utopljenike, ali i iskapali leševe

Samo nekoliko tjedana nakon što su bili zatočeni na otoku, muškarci su se pretvorili u buntovnike i kanibale. Najprije su počeli jesti leševe nesretnih mornara koje bi more izbacilo na obalu. U trenucima očaja, iskopali su čak i leševe muškaraca koje su prvih dana zakopali. Jedan je preživjeli časnik posade ispričao kako je zatekao malog od palube kako jede jetru svog preminulog prijatelja.

Na čelu HMS Wagera bio je kapetan David Cheap, koji je svoju nesposobnost i manjak autoriteta pokazao tek nakon što se brod potopio. Nije pomogla ni činjenica što je bio vrlo nesiguran čovjek, vrlo nagle čudi, što je rezultiralo time da su njegovi osjećaji preuzeli kontrolu nad racionalnim umom i učinili situaciju još gorom nego što je bila. Išao je tako daleko da je kažnjavao one koje nisu slušali - bičujući ljude koji su uhvaćeni u krađi zatim odbijajući skrbiti o njihovim ranama, što je rezultiralo brojnim smrtima.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije