Kanada zakonito duva: Marihuana od ponoći legalna u ovoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Kanada zakonito duva: Marihuana od ponoći legalna u ovoj zemlji
Foto: Facebook / Kanada zakonito duva

Prva legalna prodaja kanabisa u Kanadi dogodila se sinoć, a prva kupovina zabilježena je na Newfoundlandu, u prodavnici ispred koje su čekale stotine ljudi.

Kanada je postala druga zemlja na svijetu, nakon Urugvaja, koja je legalizirala posjedovanje i rekreacijsko korištenje marihuana. U Kanadi je medicinska marihuana legalna od 2001.

Ribić: Borit ću se za legalizaciju kanabisa do zadnje kapi znoja

Prvu kupovinu obavio je Ian Power koji je rekao: "Sanjao sam da ću biti prva osoba koja je kupila gram legalnog kanabisa u Kanadi. I, evo me, tu sam!"

Šta je legalno? Dakle, odrasli mogu kupiti ulje kanabisa, sjeme, biljke i sušeni kanabis. Dozvoljeno je imati do 30 grama kanabisa sa sobom i imati četiri biljke kući. Hrana od marihuane neće biti odmah dostupna na prodaju, ali se očekuje da će i to procvjetati u narednih godinu dana. 

Kazne su zato drastične. Primjerice, ukoliko uhvate nekoga da prodaje travu maloljetnicima, taj ide u zatvor na 14 godina. Pola miliona Kanađana, koliko ima dosije, zbog posjedovanja marihuane moglo bi ući u brze sudske procese kojima bi se ovaj dosije brisao.

Kanadske provincije i općine mjesecima su se pripremale za kraj zabrane kanabisa - one su odgovorne za donošenje propisa gdje se kanabis može kupiti i gdje se može konzumirati. 

Brojni analitičari očekuju da će u prvoj godini legalne prodaje doći do nestašice marihuane, jer prodavači i uzgajivači moraju biti licenirani od strane vlasti. Primjerice, u Ontariju će se prve radnje otvoriti tek na proljeće, ali stanovnici kanabis mogu slobodno naručiti putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija koja ima visoku stopu upotrebe kanabisa, jednu će radnju otvoriti u srijedu. Kanadska vlada čak je odobrila da, dok se ne otvori više prodavnica kanabisa, nelicencirani prodavači marihuane mogu i dalje raditi.

Kako se globalni trend sve više okreće od striktne zabrane kanabisa, svijet će s pažnjom pratiti ovaj državni eksperiment liberalizacije droga. Cilj kanadske vlade, kako su istakli, jeste da se marihuana skloni iz ruku maloljetnika, a profit skloni iz ruku kriminalaca. Očekuju da će u prvoj godini, od poreza, zaraditi oko 400 miliona dolara.

Kanada tako prati stope Urugvaja koja je prva zemlja na svijetu u kojoj je kanabis legalan, i to već pet godina. Brojne države u SAD-u glasale su za legalizaciju, a i Europa se sve više "smekšala" kada je riječ o medicinskoj marihuani koja je legalna u Portugalu i Nizozemskoj. U Južnoj Africi je konzumacija kanabisa za odrasle legalna, ali prodaja nije. U Zimbambweu je dekriminaliziran medicinski kanabis.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije