Kako ublažiti bol koji nastaje pri nicanju zubića?

Radiosarajevo.ba
Kako ublažiti bol koji nastaje pri nicanju zubića?
Foto: Unsplash / Ilustracija
Vrijeme izbijanja zubića se razlikuje od bebe do bebe. Tako se prva bijela tačkica na desnima može javiti u šestom mjesecu, ali i znatno ranije ili kasnije (u trećem ili čak četrnaestom mjesecu).

Početak rasta zuba zavisi od mnogih faktora, baš kao i to kako će beba odreagovati na njihovo izbijanje. Dok se kod jednih javljaju brojni simptomi, kao što je preterano lučenje pljuvačke, kod drugih ne postoje apsolutno nikakvi znakovi rasta. 

Vrijeme je za zubić

Zubići uglavnom izlaze u paru. Prvo izbijaju jedinica i dvojka u donjoj vilici, a nakon mjesec dana, ili nešto kasnije, stižu i dva zubića u gornjoj vilici.

Okvirno vrijeme rasta zuba kod bebe:

6. mjesec - donji centralni sjekutići

8. mjesec - gornji centralni sjekutići

10. mjesec - donji i gornji bočni sjekutići

14. mjesec - prvi kutnjaci

18. mjesec - očnjaci

24. mjesec - drugi kutnjaci

Koji su znakovi izbijanja zubića?

Ne postoji neko jedinstveno pravilo kada rastu prvi zubi, ali postoje potencijalni znakovi koji ukazuju na to da će vaša beba uskoro imati zubić, a to su:

Beba ima potrebu da nešto glođe

Zbog pritiska koji se stvara tokom izbijanja zubića, beba ima potrebu da glođe stvari. Ovo "gickanje" je jedan od mogućih indikatora da će beba dobiti zubić.

Otekle desni

Prije nego što izađu prvi zubići može se desiti i to da se pojavi otok ili crvenilo u predjelu desni.

Preterano lučenje pljuvačke

Lučenje veće količine pljuvačke može biti znak da djetetu izbijaju zubići, ali ne mora. Poznato je da je to normalna faza u razvoju beba.

Nemiran san

Izbijanje zubića dolazi u fazama i ponekad je iritacija više prisutna u toku noći, nego tokom dana.

Vaša beba "vuče" uši

Ne samo što može ukazivati na infekciju, ova radnja može da bude i pokazatelj izbijanja zubića.

Promjena u načinu ishrane

Bebe koje jedu čvrstu hranu možda će poželjeti da više sisaju ili piju iz flašice, jer kašika iritira njihove desne. S druge strane, neke bebe rade suprotno tako što jedu čvrstu hranu i stvaraju kontrapritisak.

Kako bebama ublažiti bol?

Evo nekoliko metoda koje vam mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma rasta zubića:

Mokra i hladna krpa

Djeluje dobro, zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Takođe možete probati i sa igračkom koja je prethodno bila u frižideru, ali imajte u vidu da ne treba mnogo da stoji.

Masaža

Ukoliko se zubići nalaze duboko u desnima i nisu stvorili otok, trljanje na mjestu gdje će da izbiju može da učini čuda. Radite ovo čistim rukama, sa rukavicama ili bez.

Tablete

Sirupi Ibuprofen i Paracetamol su odličan izbor koji će ublažiti bebama bol, sve dok se držite preporučene doze.

Zabava

Izbijanje zuba je baš kao i glavobolja i stvara loše raspoloženje. Stoga, vi uvijek možete da izaberete opciju da zabavite vaše dijete i da mu skrenete misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

Trikove koje ne bi trebalo da koristite

1. Čvrsta hrana poput smrznutog ili prženog đevreka, smrznute banane i mrkve, mogu biti opasne, jer grickanjem beba može i da proguta veće ili manje dijelove.

2. Ne trljajte alkohol na otečene desni, jer čak i mala količina može da bude štetna po vaše dijete.

Kada dijete odvesti kod doktora?

Ponekad znaci izbijanja zuba mogu zapravo biti znaci bolesti (kao što je visoka temperatura). Tada je najbolje da se obratite ljekaru. Isto tako, ukoliko se zubići ne pojave do 15. mjeseca, obratite se pedijatru koji će vas vjerovatno uputiti kod zubara kako bi snimio zube vašoj bebi, piše yumama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije