Kako polako ali sigurno gubimo Antarktik?

Radiosarajevo.ba
Kako polako ali sigurno gubimo Antarktik?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zamrznute planine i brijegovi Antartike u sebi imaju dovoljno vode da bi, prilikom njihovog otopljenja, nivo svjetskog mora bio podignut za 60 metara.

Preko tri četvrtine kontinenta okružen je "ledenim ljuskama", koji poput zida štite unutrašnjost kontinenta. Ali, naučnici su otkrili nekoliko slabosti koje bi mogle da naškode kontinentu.

Naučnici su otkrili da se na istočnoj strani kontinenta tokom ljetnog perioda formira jezero i to u većem broju nego prije, dok se na zapadnoj strani formiraju riječni tokovi vruće vode koja topči led na Antarktici, objavio je Science Advances.

Kako temperatute planete raste, procesi topljenja ledenog pokrivača su ubrzani.

Većinom godine, led na južnom polu je čvrst, ali se tokom vrelih ljetnjih mjeseci na površini formiraju kristalno čista jezera, koja nisu dobra za kontinent, jer voda koja je u njima sadržana probija kroz ledeni pokrivač na Antarktiku.

Ista stvar, kako naučnici tvrde, dešava se i na Grenlandu.

Također, istraživanja pokazuju da se samo na istočnoj strani ledenog kontinenta nalazi preko 65 hiljada jezera koja podstiču topljenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije