Kako nas pljačkaju: Optičke radnje prodaju naočale od 100 KM za 1.000 KM

Radiosarajevo.ba
Kako nas pljačkaju: Optičke radnje prodaju naočale od 100 KM za 1.000 KM

Prije nekoliko godina počela sam primjećivati da imam problema s vidom. Slova su mi postala sve nekako dalja i mutnija, a pogled na neonske reklame tijekom večernjih sati bio mi je neizdrživ.  Odgađala sam odlazak na pregled jer sam znala da mi trebaju naočale koje sebi nisam mogla priuštiti. Izbjegavala sam pogled u reklame, i ne brinući o borama, naučila škiljeći vidjeti sve što mi treba.

Kad sam se konačno odvažila na taj korak i otišla kupiti naočale u optici izašla sam lakša za 650 konvertibilnih maraka. A imam malu dioptriju. Prijateljica koja ima dioptriju -8 za naočale daje više od 1.300 maraka, pa mi je tako rekla, kako na prste jedne ruke može nabrojati koliko je naočala kupila tokom svog života. Naime, preskupe su da bi ih kupovala kad god joj neki okvir dosadi, a i ona i ja sad znamo da postoji puno jeftinija opcija, koja će sigurno zanimati sve one koji nose naočale, piše Express.hr.

Temom se pozabavio ugledni list Los Angeles Times, koji je na proste faktore rastavio industriju naočala.

Jeftini okviri, ali 'skupi' logo

Charles Dahan iz vlastitog iskustva zna kako je ljude lako opljačkati prilikom kupovanja naočala.

Nekada je i sam bio glavni dobavljač okvira za naočale za LensCrafters, prije nego je kompaniju kupila Luxottica.

Također izgradio je i mašine koji su poboljšali proizvodnju leća. Ovaj 70 godišnjak je dobro i detaljno upoznat sa cijelim postupkom izrade naočala, i zato posebno nije zadovoljan s onim što se sada događa.

"Nema konkurencije u industriji, ne više. Luxottica je sve pokupovala, i sami određuju cijene kako žele", naglašava.

Cijene naočala i njihovih okvira u posljednje vrijeme dosegnule su astronomske iznose. Ljudi će ih kupovati jer moraju, ipak bez njih ne vide, uzimati na rate. Okvire će koristiti ako treba desetljećima.

U slučaju SAD-a većinom okviri potječu od kompanije Luxottica. Oni su vlasnici i nositelji licence za Armani, Brooks Brothers, Burberry, Chanel, Coach, DKNY, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Oakley, Oliver Peoples, Persol, Polo Ralph Lauren, Ray-Ban, Tiffany, Valentino, Vogue i Versace.

Talijanska Luxottica uzela je još veći zalogaj nakon što se spojila sa francuskim Essilorom, vodećim proizvođačem leća i kontaktnih leća, pa se nazivaju EssilorLuxottica. Dahan je svoju kompaniju Custom Optical utemeljio 1977. godine nakon što je dizajnirao mašinu koja je imala mogućnost da leće učini tanjima. Dizajnirao je i plastične i metalne okvire i predložio LensCraftersu 1985. godine da bude njihov opskrbljivač.

"Kupili su moju mašinu za leće, i uskoro sam im prodavao nekoliko modela okvira. To je bilo uspješno, pa su nastavili kupovati sve više i više", naglašava. Ubrzo ih je počeo opskrbljivati sa 20 posto svojih okvira.

"Nazivali su me svojim kraljevskim draguljem", objašnjava.

Iz tog razdoblja sjeća ga se i E. Dean Butler, osnivač LensCraftersa. "Bio je glavni dobavljač, sa dobrim proizvodima i razumnim cijenama", rekao je 74-godišnji Butler.

Više nije povezan sa LensCrafters, već sarađuje kao konsultant u optičkom poslovanju. I Butler i Dahan slažu se oko onoga što su pomislili i mnogi potrošači - cijene koje plaćamo za naočale nikako ne odgovaraju stvarnim troškovima izrade okvira i leća.

Kineska jeftina proizvodnja

Dok se time bavio tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, Dahan kaže kako je trošak izrade okvira, plastičnih ili metalnih, bio oko 10 do 16 dolara.

Izrada leća mogla je koštati oko pet dolara, a uz neke malo skuplje navlake cijena bi se mogla popeti na 15 dolara.

LensCrafters tako oko 99 dolara naplaćuje naočale čija izrada stoji zapravo od 20 do 30 dolara.

Cijena prikazana ovdje, kako znaju oni koji nose i kupuju naočale i leće, puno je viša od ovih spomenutih 99 dolara. I bliža je iznosu od nekoliko stotina maraka, ovisno o dioptriji i dizajnerskim okvirima.

Butler je nedavno posjetio kineske tvornice gdje se proizvode naočale za američko tržište. Napredna tehnologija dovela je do još većeg smanjivanja cijena izrade koja su danas tako puno niža od onih kojih se Dahan sjeća.

"Možete nevjerojatno dobre okvire dobiti za cijenu od 4 do 8 dolara. Za 15 dolara možete dobiti okvire dizajnerske kvalitete, s potpisom npr. Prade", naglašava Butler. Leće tako možete dobiti za 1,25 dolara po komadu. "Znam, to je smiješno i potpuna krađa", rekao je Butler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije