Kako je novinar Joseph Pulitzer spasio Kip slobode?

Radiosarajevo.ba
Kako je novinar Joseph Pulitzer spasio Kip slobode?
Foto: You Tube / Kako je novinar spasio Kip slobode

Novinar mađarskog porijekla Jospeh Pulitzer je zaslužan što Sjedinjene Američke Države imaju jedan od svjetskih simbola - Kip slobode, navodi National Geographic Srbija.

Nakon što je statua Kipa slobode dopremljena na američko tlo kao poklon Francuske, bilo je potrebno finansirati izgradnju postolja za ovaj mounumentalni spomenik.

Procijenjeno je da je za postolje potrebno 250.000 američkih dolara, što je trenutne vrijednosti više od šest i po miliona dolara.

Kongresi Sjedinjenih Američkih Država i New Yorka su odbili da izdvoje novac.

Dok su se novčane donacije prikupljale od prosječnih Amerikanaca, gradovi San Francisco, Boston i Baltimor su se utrkivali da Kip slobode bude njihov ukras.

Pulitzer je osmislio strategiju kako da ga zadrži u Velikoj jabuci.

Prema pisanju National Geographic Srbija, novinar je skupljao novac sponzorirajući male događaje poput boks mečeva ili pozorišnih predstava.

Na takvim događajima je prodavao suvenire u obliku Kipa slobode.

Objavio je i niz novinaskih članaka u cilju da izazove saosjećanje građana prema spomeniku.

Ime i prezime svakog čovjeka koji je donirao novac je Pulitzer objavio u svojim novinama.

Nakon što je postavljen Kip slobode, on je nastavio pisati o njemu kao ljudskom biću. Čak je i napravio intervju s njim, piše National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije