Kako je izgledao život hodže Paše koji se ženio devet puta?

Radiosarajevo.ba
Kako je izgledao život hodže Paše koji se ženio devet puta?
Pixabay / Ilustracija

Hodža Pašo je od onih muslimana koji su kroz život išli hrabro i pravo. On se u 70. godini oženio deveti put.

Ljubavni bilans hodža Paše je izgledao ovako: dvije žene su mu umrle, pet ga je napustilo jer im se navodno “zvijezde nisu podudarale”, jednu je otjerao, a sa devetom je “upravo” na medenom mjesecu, piše list "Vreme" o članku koji je objavljen na današnji dan 1939. godine, prenosi portal Danas.

Do 26. godine je živio u stegi i pobožnosti, žene nije smio ni pogledati. Tada je upoznao svoju prvu ženu. Kako je pričao, bila je hladne krvi, bježala je od muškog roda i sa njim nije mogla sastaviti ni mjesec dana. Njena hladnokrvnost ju je natjerala da ode kod kadije i tuži hodžu Pašu riječima: “Ne mogu živjeti sa njim, napastvuje me".

Druga žena koju je oženio bila je raspuštenica. Hodža je ubrzo uvidio njenu manu – nije bila pobožna. Bila je kuharica u begovskim kućama i nije navikla na klanjanje. Zbog toga se hodža Pašo razveo od nje.

List Vreme na današnji dan prije 80 godina pisao je o hodži Paši - undefined

Pričajući o svom četvrtom braku, hodža se rastužio. Ljubav između njega i njegove 17-godišnje žene, bila je velika. Bilo je ljeto kada su ugledali jedno drugo. Nakon pola sata su odlučili da se vjenčaju i niko ih nije mogao odvratiti od te ideje. Kako kaže hodža, on je njoj bio car, a ona njemu sultanija.

Sa modernom ženom je prošao najgore. Bila je toliko moderna da nije znala kuhati, srediti i očistiti kuću, bračne dužnosti nije ispunjavala, uslovljavala je hodžu i tražila jednaka prava, kovrdžala kosu i nosila moderne bluze.

Kada su ga pitali sa kojom ženom je najbolje oženiti se: udovicom, raspuštenicom ili djevojkom, rekao je: “Sve su dobre! One su kao zlatan dukat!”

Za kraj, hodža Pašo je objasnio kako se snalazi u modernom životu: “Ništa mi nije čudno. Svijet je ko čekrk, uvijek se okreće. I čovjek je ko ptica – leti sa grane na granu”, piše list Vreme na današnji dan prije 80 godina, prenosi Danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije