Kako bi se klima na Zemlji mogla oteti kontroli

Radiosarajevo.ba
Kako bi se klima na Zemlji mogla oteti kontroli
Univerzitet Maine / Toplotni val
Čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje stakleničkih plinova kao što je predviđeno Pariškim ugovorom, sam planet bi mogao omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenik, utvrdili su naučnici.

Uz takav scenarij, prosječna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijevih stepeni viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo puno više nego što je zadano Pariškim klimatskim ugovorom (najviše +2 Celzijeva stepena), navodi se u toj studiji časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Emisije stakleničkih plinova već su prouzrokovale porast prosječne temperature na Zemlji za 1 stepen, povećavajući vjerovatnost i intenzitet ljetnih vrućina, suše i olujnih nevremena. Naučnici opisuju deset aspekata "Zemljinog sistema" koji je danas neutralan ili djeluje blagotvorno, ali bi u budućnosti mogao biti kobnan, uzrokujući veća ispuštanja ugljikova dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.

Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna okeana, potonuće slabijeg zemljinog i okeanskog ugljika, gubitak arktičkog ljetnog morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa. Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih plinova biti neminovno.

"Kada se dosegne kritična tačka, proces reakcija se samoodržava", ističe se u studiji u kojoj naučnici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati staklenik. Zagrijavanje za 3 stepena moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 posto amazonske prašume Zagrijavanje za 3 stepena moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 posto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.

Požari koji nisu uključeni u taj model mogli bi ubrzati to propadanje zbog kojega u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2. Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.

"Svi ti događaji zajedno mogli bi potaknuti Zemljin sistem na nov način funkcioniranja", zaključio je Hans Joachim Schellnhuber, koautor studije i direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja koji je ranije ocijenio da na Zemlji, koja će biti toplija za 4 do 5 stepena, neće moći živjeti više od milijardu ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije