Kad vam se začepi odvod u sudoperu: Ovaj trik za 20 minuta rješava problem

Radiosarajevo.ba
Kad vam se začepi odvod u sudoperu: Ovaj trik za 20 minuta rješava problem
Foto: Profimedia / Ilustracija

Većina domaćica bar jednom u životu suočila se sa zapušenim odvodom, ili bar onim koji je na korak od toga, no ne morate odmah zvati majstora; postoji nekoliko starinskih trikova koji vam mogu pomoći da se izborite s ovim problemom.

Uglavnom je najbolje djelovati preventivno i s vremena na vrijeme čistiti odvode, a najčešći domaćinski savjet jeste upotreba sode bikarbone i sirćeta, što je već poznata i oprobana kombinacija za čišćenje zagorjelih dijelova na šerpi, otklanjanje fleka i masnoća s kuhinjskih elemenata i još niza različitih stvari...

Upravo su ovaj savjet uglavnom dijelile i članice ženskog foruma Ana.rs, pa izdvajamo jedan u kome je detaljno objašnjen postupak:

"Meni se sve sredi u slivnicima kada stavim dosta sode bikarbone, pa sipam sirće i pustim da to sve reaguje, ali sipam polagano, u par navrata, ne odjednom, i na kraju proključanu vodu da ispere slivnik. Nema neugodnih mirisa i sve očisti", piše ona.

Ako ste ipak propustili da očistite slivnik povremeno i došli u nezgodnu situaciju da se isti zapuši, ne brinite, i za to postoji potencijalno rješenje.

"Ispraznite vodu iz sudopere i kroz rešetkicu u sudoperu naspite u odvod kesicu praška za pecivo, kesicu sode bikarbone i supenu kašiku soli. Preko toga nalijte dva litra ključale vode. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta i pustiti vodu iz česme da bi provjerili da li je uspjelo. Meni je uspijevalo iz prve, u pitanju je bio talog od kafe i masnoće", piše jedna od članica ovoga foruma.

Probajte, neki od ovih trikova pa nam napišite rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije