Simbol / 'Jugonostalgična tura' čuvenim Titovim Plavim vozom

07. 02. 2019. u 10:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares:50

Do odlaska Josipa Broza Tita, korišćen je isključivo za prijevoz predsjednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika na putovanjima u zemlji i inostranstvu.

Od 2005. godine je pokrenut u komercijalne svrhe, pa se može zakupiti za različite vrste svečanosti poput rođendanskih i korporativnih proslava, vjenčanja ili za individualna putovanja.


Ovaj voz sa pravom nosi epitet "salonskog" jer sve odiše luksuzom i konforom. Osmišljen je kao cjelina za boravak i sve protokolarne aktivnosti nekadašnjeg predsjednika SFRJ, piše B92.

Voz je izrađen 1959. godine u fabrici vagona "Goša" u Smederevskoj Palanci i u fabrici vagona "Boris Кidrič" u Mariboru, a ime su mu dali tamošnji radnici jer je obojen u plavo, da bi se razlikovao od ostalih tadašnjih, uglavnom zelenih, kompozicija Jugoslavenskih željeznica. Činili su ga deset vagona "Glavnog voza" i osam vagona "Prvog voza".

Predsjednik Tito je u Plavom vozu ugostio više od 60 svjetskih državnika, a prešao je više od 600.000 kilometara u zemlji i inostrastvu.

NEMA KOMENTARA