Još smo nešto uništili: Prekrasni Veliki koraljni greben skoro pa nestao

Radiosarajevo.ba
Još smo nešto uništili: Prekrasni Veliki koraljni greben skoro pa nestao
/ Veliki koraljni greben
Pedeset posto korala više nema

Polovina Velikog koraljnog grebena nestala je ovog ljeta. Kako tvrde naučnici, ne piše se dobro ni onom što je preostalo...

Kada su korali pod stresom zbog zagađenja ili im je prevruće, iz njih nestaju mikroalge koje im daju boju. Bez njih, pak, korali postaju bijeli (proces se zove izbjeljivanje), a takvi korali su u velikoj opasnosti – ako izvor stresa nestane brzo, mogu se oporaviti, no situacija zasad nije optimistična.

Profesor Ove Hoegh-Guldberg sa Univerziteta Queensland, koji proučava korale već tri decenije, za IFLS je ispričao da je trenutno 93 posto preživjelih korala bijelo!

Zima na južnoj hemisferi mogla bi donijeti neophodni oporavak, ali naučnici upozoravaju da izbjeljivanje korala nikad nije bilo snažno kao ovog ljeta. Čak i korali, za koje su naučnici smatrali da su zaštićeni, nisu preživjeli porast temperatura.

Hoegh-Guldberg smatra da, ako ljudi smanje emisiju CO2, temperature će se stabilizovati, a onda Greben, koji je veličine Italije, i njegovi korali imaju šansu za oporavak.

Koraljni grebeni su kompleksni morski ekosistemi. Oni su biotop (područje života) biocenoze (zajednice živih bića) koja se sastoji od biljaka i životinja, na primjer crva, školjki, spužvi, bodljikaša i rakova. Koraljni grebeni imaju značajnu ulogu kao "odgajališta" za potomke riba koje nastanjuju otvorena mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije