Jeste li ikada čuli glas genija Einsteina?

Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada čuli glas genija Einsteina?
Pixabay / Albert Einstein
Čuvenog fizičara Alberta Einsteina svi smo vidjeli na fotografijama.

Brkovi, neuredna kosa i široka odjeća postali su asocijacija na natprosječnu inteligenciju zahvaljujući ovom teoretičaru fizike.

A da li ste ikada pokušali zamisliti Einsteinov glas? Umjesto što pretpostavljamo da govori s njemačkim akcentom, priznat ćemo da nikada nismo čuli čovjeka koji je izmislio teoriju relativnosti kako govori, piše Open Culture.

Do njegove smrti 1955. godine, tehnika snimanja se brzo širila, pa komadići njegovog glasa spojeni na jednu traku traju preko sat vremena.

Na traci s njegovim glasom nalaze se Einsteinovi audiozapisi poput emitiranja sa radija iz 1940. godine u kojem govori zašto je postao državljanin SAD-a, njegovo čitanje i esej Zajednički jezik nauke

Einstein je iza sebe ostavio dosta zapisa, ali često, da bi se razumio nečiji rad, potrebno je čuti autora kako govori.

"Pričam sa svima na isti način, sa običnim radnikom ili s dekanom univerziteta", rekao je Einstein jednom obraćajući se publici, a ostalo je zapisano među brojnim njegovim mislima koje i danas privlače pažnju.

Kada budete čuli Einsteinov glas, razumjet ćete bolje njegov intelektualni interes.

Poslušajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije