Jeff Bezos: Idemo na Mjesec, ovaj put da tamo i ostanemo

Radiosarajevo.ba
Jeff Bezos: Idemo na Mjesec, ovaj put da tamo i ostanemo
Foto: Businessinsider.com / Jeff Bezos

Osnivač i direktor Amazona Jeff Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najprije od Mjeseca.

„Izgradićemo put u svemir“, rekao je Bezos na konferenciji za novinare u Vašingtonu, prenosi ABC.

Bezos ne zna kako će kolonije biti izgrađene, ali dodaje da „određena vrata, određena prethodnica“ treba da bude uspostavljena da bi se taj cilj postigao, a njegova kompanija Blue Origin će biti predvodnik na tom putu.

Ključni dio infrastrukture je „Blue Moon“, model nove lunarne letjelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mjesec do 2024. godine. Ta letjelica bez posade nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi BBC.

Riječ je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

„Vrijeme je za povratak na Mjesec, ovog puta da tamo i ostanemo“, rekao je Bezos, govoreći o ciljevima njegove istraživačke kompanije.

Cilj je da „Blue Moon“ sleti na južni pol Mjeseca gdje su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da planira povratak američkih astronauta na Mjesec do kraja 2024. godine.

Prema riječima Bezosa, njegova kompanija će biti u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali „samo zato“ što je kompanija počela kreiranje lunarne letjelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mjesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije