Jedna od najvećih banaka na svijetu izdala ozbiljno upozorenje o budućnosti

Radiosarajevo.ba
Jedna od najvećih banaka na svijetu izdala ozbiljno upozorenje o budućnosti
Arhiv / Ilustracija

Jedna od najvećih banaka na svijeu HSBC izdala je prilično ozbiljno saopćenje koje se tiče budućnosti čovječanstva.

Kako su napisali, polako, ali sigurno, ostajemo bez resursa, i upozoravaju vlade i velike kompanije da se već ozbiljno počnu pripremati za promjenu klime.

Citirajući istraživanje koje je sačinila mreža Global Footprint Network (GFN), analitičari ove banke, sedme najveće na svijetu, izjavili su kako su ljudi već potrošili sve prirodne resurse koji su nam trebali "potrajati" do kraja godine. Mi smo ih potrošili do 1. avgusta. 

Podsjećamo, 1970. godine, prirodni resursi potrajali su nam do 29. decembra.

Dakle, čovječanstvo troši više nego što nam planeta daje i čini se kao da je tek pojedince briga šta se dešava s Majkom, planetom na kojoj živimo.

"Mišljenja smo da ovo pokazuje da brojne kompanije, ali i vlade, nisu spremne na klimatski udar, niti imaju plan kako da efektivno troše resurse", naveli su.

Inače, svjetske banke nedavno su uvele "klimatske promjene" kao važan faktor u svakodnevnom planiranju. 

"Vidimo šumske požare, rast temperature, sve je više uragana i poplava, toplinskih valova, a vječni led se topi", upozorili su iz banke.

Britanski mediji podsjećaju kako je ove godine WWF upozorio da bi do 2050. moglo nestati pilića, janjadi, bakalara, te sira...a, sve zbog nas. Naime, pilići će do te godine hraniti se samo insektima i algama, cijena riže će se povećati za tri puta, nestat će luka, a paradajz će biti nevjerovatno skup...

Dragi saputnici, stigli smo na put s kojeg nema povratka. Sretno svima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije