Jedna aviokompanija iz bivše Jugoslavije je među najstarijim na svijetu

Radiosarajevo.ba
Jedna aviokompanija iz bivše Jugoslavije je među najstarijim na svijetu
Foto: info.cz / Jatov DC-9 prije nesreće
CNN je objavio listu deset aviokompanija koje imaju najdužu historiju postojanja. Na listi se nalazi i kompanija čija je nasljednica jedna bivša jugoslavenska republika.

Povod za ovu listu je godišnjica nastanka civilnog vazduhoplovstva. U oktobru ove godine bit će obilježeno stotinu godina od kada je holandska kraljica Wilhelmina uručila "kraljevsku" titulu maloj pionirskoj aviokompaniji koja je tada bila u začecima.

Riječ je o kompaniji pod nazivom Koninklijke Luchtvaart Maatschappij koja je poznatija pod imenom KLM. U međuvremenu je postala jednim od najvećih u Evropi. Jedan je sinonima za avioindustriju. Najstarija je aviokompanija u svijetu.

Osim ove kompanije, još nekoliko njih je uspjelo da odoli vremenu.

Iste godine kada i KLM, osnovana je kolumbijska Avianca. U prošloj godini je prevezla 30,5 miliona putnika.

Godinu poslije - 1920. godine je osnovan australijski avioprevoznik Qantas koji je tokom prošle godine prevezao 55,3 miliona ljudi.

Tri godine poslije - 1923. je formiran sovjetski avioprevoznik Aeroflot. U prethodnoj godini je njegove usluge iskoristilo 55,7 miliona putnika.

U istoj godini kada i Aeroflot je osnovana češka nacionalna aviokompanija - danas poznata pod imenom Czech Airlines. Tokom prošle godine je prevezla 2,9 miliona ljudi.

Već 1924. godine je i Finska dobila svoju aviokompaniju. Riječ je o Finnairu kojim je u 2017. godini letjelo 13,2 miliona putnika.

Delta Air Lines je najstarija američka aviokompanija. Utemeljena je 1924. godine. Prošle godine je prevezla 192,5 miliona ljudi.

Jedna bivša sovjetska republika je u prvoj polovini 20. vijeka dobila svoju aviokompaniju. Riječ je o Tadžikistanu u kojem je osnovan Tajik Air 1924. U 2018. je Tajik Airom letjelo 356.000 putnika.

Na devetom mjestu je Air Serbia koja je nasljednica Jugoslavenskog aviotransporta. CNN podsjeća da je ova kompanija osnovana 1927. godine. Tokom hladnog rata je JAT uspio da uspostavi linije prema državama Zapada i Istoka. Opisan je kao avioprijevoznik države koja nije bila blokovski orijentirana.

Nakon raspada socijalističke Jugoslavije, JAT je počeo da leti pod zastavom Srbije. Etihad je 2013. godine kupio 49. posto dionica JAT-a. Tokom rebrendiranja kompanije, promijenio joj je ime u Air Serbia.

Air Serbiom je 2018. godine letjelo 2,62 miliona putnika.

Među deset najstarijih aviokompanija je i ona španska - Iberia. Formirana je 1927. godine i u prošloj godini se njome prevezlo 54,9 miliona ljudi, navodi BBC. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije