"Jedenje za dvoje" u trudnoći je opasan mit

Radiosarajevo.ba
"Jedenje za dvoje" u trudnoći je opasan mit
"Jesti za dvoje" nekada je bila nit vodilja trudnica koje su, napokon, mogle uživati u duplim porcijama.

Nauka je u međuvremenu pokazala kako je to i više nego loše, te može predstavljati ozbiljne rizike za dijete i buduću majku.

Medicinski magazin Diabetologia i istraživanje koje su objavili pokazuje da ako se žena udeblja previše ili pak premalo tokom trudnoće, to može imati loš utjecaj na dijete.

Prema analizi 905 parova majki i djece i ispitivanu koje je provedeno u Hong Kongu, dobivanje previše težine moglo bi djecu izložiti riziku rezistentnosti na inzulin i visokom krvnom pritisku.

Dijete također može biti sklonije makrosomiji, kada je dijete višestruko teže od prosjeka (više od 4.000 g). Osim toga mogu imati viši indeks tjelesne mase, koji može voditi problemima krvožilnih sistema, piše Express 

Kako su trudnice "skupljale" kile studiozno se pratilo tokom cijele trudnoće te onda uspoređivalo s težinom i stanjem novorođene djece.

Ispostavilo se kako nije dobro niti ako se niste uopće udebljali tokom trudnoće.

U prosjeku su žene tokom trudnoće dobile oko 15 kilograma, s 41 posto koje su dobile više od preporučenog, i 17 posto koje su dobile manje od preporučenog (one su najčešće mlađe dobi i imaju viši indeks tjelesne mase).

Oko 42 posto žena je dobilo onoliko koliko su ljekari zaključili da je idealno.

"Ovo je samo još jedan dokaz u prilog tome da teorija 'jedenja za dvoje' nema nikakvog smisla", kaže profesor Wing Hung Tam.

Dapače, napominje on za Independent, "jedenje za dvoje" može biti i više nego škodljivo.

"Trudnoća zahtjeva 300 kalorija viška tokom dana. Dok trudna majka treba balansiranu dijetu teško je tih 300 kalorija postići s pravilnom hranom", kaže Wing Hung Tam.

"Trebaju i umjereno vježbati kako ne bi dobile previše kila", rekao je.

Iako se studija ponajviše bavila efektima koje dobitak kilograma kod majke ima na djecu, Hung Tam kaže kako to nije dobro niti za majku - povećava šanse za trudnički dijabetes.

"Ovo su važni zaključci koji će nam objasniti kako pravilno prevenirati i liječiti neka stanja. Također, jasan je to znak da treba uvijek pratiti težinu tijekom trudnoće", zaključak je autora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije