Je li ovo moguće: Spektakularni snimci borbe zmije i glodavca

Radiosarajevo.ba
Je li ovo moguće: Spektakularni snimci borbe zmije i glodavca

Istraživači u Kaliforniji snimili su klasičan dvoboj grabežljivca i lovine, no ostali su iznenađeni arsenalom obrambenih poteza naoko lakog plijena.

Čegrtuša je čekala pravi trenutak da napadne naizgled ranjivog štakora, no nekoliko videa snimljenih u Kaliforniji otkrilo je nevjerovatne reflekse te zapanjujuću kombinaciju snage i agilnosti malih glodavaca.

Ekipa istraživača s nekoliko američkih univerziteta pratila je ponašanje zmija, a zatim su stavili high speed kamere na lokacije gdje su one bile u interakciji sa štakorima.

Vjeruje se da je snimka koju su objavili prvi detaljan prikaz načina na koji se štakori brane od zastrašujućih grabežljivaca.

Čisto za usporedbu, čegrtuša može ugristi plijen brže nego što čovjek trepne, no to nije uvijek dovoljno brzo ako je meta štakor, piše nbclosangeles.com.

Snimka je otkrila i poteze koje glodavci imaju u pripravnosti u slučaju da ne uspiju izbjeći ugriz, a istraživači su ih okarakterizirali kao ninja poteze.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije