Izvršena prva transplantacija glave na ljudskom tijelu

Radiosarajevo.ba
Izvršena prva transplantacija glave na ljudskom tijelu
Naučnici su uspješno izveli transplantaciju glave na lešu i spremni su da isti zahvat izvrše na živoj osobi.

Hirurg Sergio Canavero postao je poznat po tvrdnjama da radi na prvoj transplantaciji ljudske glave dodajući da je uspješan test pokazao da se njegovi planovi ostvaruju.

Izvedena transplantacija na lešu pokazala je da njegove inovativne tehnike za povezivanje kičme, nerava i krvih sudova uspješno spajaju dva tijela. Također se dodaje da je uspješnu transplantaciju moguće izvršiti za 18 sati.

Canavero ističe da je sproveo prvu transplantaciju glave kod ljudi, što omogućava njegovom timu da nastave sa svojim poslom.

Zbog kontroverznih tvrdnji o ovako ozbiljnim operacijama privukao je pažnju javnosti. Njegov prvi pacijent je Rus Valeri Spiridinov čija će glava biti zamrznuta, a zatim presađena na novo tijelo, tijelo donora, ističe Canavero.

"Prva transplantacija na čovjeku, tj. lešu je gotova. Izvještaj će biti objavljen za nekoliko dana. Svi su rekli da je nemoguće, ali smo uspjeli“, dodao je on.

Moguće je da naredna transplantacija bude izvršena ove godine, čak negdje u Velikoj Britaniji.

Prije operacije na lešu, njegov tim je transplantaciju glave izvršio na miševima i majmunima.

Naučnici upozoravaju da bi naredna operacija mogla da ima ozbiljne posljedice. Osim moguće smrti, postoji mogućnost da pacijent ima strašne bolove i probleme sa prilagođavanjem na novo tijelo, piše Independent

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije