Istraživanje otkrilo: Žene su bolji hirurzi od muškaraca

Radiosarajevo.ba
Istraživanje otkrilo: Žene su bolji hirurzi od muškaraca
Pixabay / Ilustracija
Ako ste ikada došli u situaciju da morate na operaciju i da imate mogućnost da izaberete da li će vas operirati žena ili muškarac, šta bi ste vi izabrali? Da li za vas spol ljekara uopće predstavlja neku razliku?

Nova studija, objavljena u BMJ-u, istraživaču su postavili isto pitanje, te su zaključili da je operiranje pacijenata bila muška profesija, ali su brojni razlozi kao što je mali broj žena koje su završavale medicinske škole ili njihov temperament zbog takvih rezultata.

Posljednji izvještaj otkrio je da žene hirurzi imaju mnogo manju stopu smrtnih slučajeva tokom operacije, manje komplikacije, a manji je i broj povratnika u bolnicu mjesec dana nakon operacije, u odnosu na pacijente koje operiraju muškarci.

Studija je uključila sve ljude koji su u Kanadi operirani od 2007. do 2015. godine, njih 104.000, kao i hirurzi koji su ih operirali.

Otkriveno je kako je 4 posto manje smrtnih slučajeva zabilježeno kod pacijenata koje su operirali žene hirurzi.

Takvi rezultati pripisani su sposobnostima doktorica da bolje komuniciraju i povežu se sa svojim pacijentima, kako bi osigurali da njihova terapija i cijeli proces proteknu u najboljem mogućem redu. Također, doktorice su pokazale i bolju saradnju sa svojim kolegama, zahvaljujući komunikaciji koju ostvaruju s njima.

"Ovo istraživanje proveli smo kako bismo što više naučili o razlikama koje se dešavaju između hirurga i pacijenata, kako bismo to što bolje primijenili u budućnosti i kako bismo što bolje istrenirali hirurge", kazao je dr. Raj Satkunasivam, direktor ove studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije