Istraživanje otkrilo: Koja su dva najsretnija perioda u našem životu

Radiosarajevo.ba
Istraživanje otkrilo: Koja su dva najsretnija perioda u našem životu
Pixabay / Ilustracija

Kada razmišljate o prošlosti, da li biste mogli izdvojiti određene godine kao one u kojima ste bili najsrećniji? Godina u kojoj ste se upisali na fakultet? Godina u kojoj ste se prvi put zaljubili? Godina u kojoj ste postali roditelji?

Istraživači su otkrili da sreća u našim životima dostiže vrhunac u dva perioda, a, iako je jedan možda već iza vas, drugi vjerovatno tek treba da dođe.

Centar za ekonomska istraživanja pri Londonskoj školi za ekonomske i političke nauke sproveo je anketu sa više od 23 hiljade ljudi, koji su imali između 17 i 85 godina, pitajući ih da ocijene trenutni nivo zadovoljstva u životu i da predvide da li i koliko će biti sretni nakon pet godina. Tačno pet godina kasnije, ispitali su ih opet da vide da li je stvarnost ispunila njihova očekivanja.

Njihovi rezultati kreirali su tzv. krivulju sreće, od 20. do 70. godine, te su utvrdili da su ljudi definitivno najsrećniji sa 23 i sa 69 godina.

Dvadeset i tri godine su period kada smo u punom zamahu optimizma o budućnosti. S druge strane, u 69. godini sav stres ostavljamo iza sebe, uživamo u plodovima svoga rada, i privatno i poslovno.

Na kraju studije je zaključeno da će ono što mislimo da će nas usrećiti gotovo sigurno razočarati, te da bi bilo bolje da u prioritete stavimo mala zadovoljstva. Šetnja vani na sunčanom danu, redovna vježba koja pojačava endorfin, slušanje naše omiljene muzike, njegovanje bliskih prijateljstava i prihvaćanje stava zahvalnosti - drugim riječima, odaberimo biti sretni - svi su ovo sigurni načini da život gledamo više pozitivno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije