Jupiter je najstarija planeta Sunčevog sistema

Radiosarajevo.ba
Jupiter je najstarija planeta Sunčevog sistema
NASA / Jupiter
Jupiter je najveća planeta našeg solarnog sistema, a naučnici tvrde da bi ona mogla biti i najstarija među planetama ovog dijela svemira.

Naime, prema najnovijoj studiji objavljenoj u magazinu Proceedings, Nacionalne akademije nauka u SAD-u, istraživači tvrde da je Jupiter najstarija planeta, a na osnovu istraživanje 19 uzoraka meteora koji su pali na Zemlju, piše Mashable.

Nova analiza ukazuje da je Jupiter formiran samo milion godina nakon osvita solarnog sistema, koji je nastao prije 4.5 milijardi godina.

Oni pojašnjavaju da se Jupiter formirao tako brzo i bio je tako velik daje sadržavao dvije vrste ranog materijala koji je kružio svemirom, a do takvog zaključka stigli su mjerenjem izotopa u uzorcima meteora.

Ipak, budući da ti meteori ne potiču direktno sa Jupitera, istraživači ne mogu sa sigurnošću potvrditi svoje tvrdnje, ali vjeruju kako su vrlo blizu istini o nastanku i starosti ove planete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije