Istraživanje: Krv mladih osoba - novi "lijek" za dugovječnost

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Krv mladih osoba - novi "lijek" za dugovječnost
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tajna dugovječnosti i zdravog života je u upumpavanju krvi mladih osoba u krvotok starijih. Naime, naučnici s Londonskog koledža tvrde da krv mlade osobe može da spriječi bolesti koje dolaze s godinama, kao što su demencija, karcinom i srčana oboljenja, piše BBC

Studija je pokazala da je testiranje na životinjama dalo pozitivne rezultate. Stariji miševi nisu dobili bolesti koje su iovezane s godinama nakon što im je upumpana krv mladih miševa. Ipak, potrebno je dublje proučavanje krvi kako bi se pronašli molekuli koji štite zdravlje.

I dok Britanci traže dodatna testiranja na životinjama, Amerikanci su otišli korak dalje.  StartUp iz Francisca je već počeo da radi s ljudima - Ambrozija nudi transfuzije plazme od tinejdžera za osam hiljada dolara. Njen osnivač tvrdi da se kod pacijenata pokazao napredak, poput smanjenja holesterola.

Već 150 godina se ovo pokušava s miševima. Studije pokazuju da kada su krvotoci dva miša hirurški povezani krv prolazi između njih podmlađujući organe mišiće i matične ćelije

Postoje, međutim, i etička pitanja - poput kupovine krvi mladih osoba koji, možda, misle da su je donirali u medicinske svrhe. Kritičari također smatraju da nema kliničkih dokaza da je tretman koristan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije