Vjerujte mu / Istraživanja dokazala da psi prepoznaju loše ljude

20. 03. 2017. u 14:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Istraživanja su pokazala koliko su psi stvarno lukavi i kako dobro procjenjuju ljude.

Istraživanje objavljeno u časopisima Neuroscience i Biobehavioural Reviews pokazalo je da su psi sposobni prepoznati je li neko dobra osoba, izvještava Metro.

Tačnije, oni mogu procijeniti ponaša li se neko bezobrazno prema drugoj osobi.

Pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome. 

Kako bi provjerili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju.

Naime, volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć dva istražitelja koji su bili s njima. U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagirajući, dok je drugi direktno odbio pomoći.

U oba slučaja je kraj scenarija bio da istraživači ponude psu poslasticu.

I tu stvari postaju interesantne.

U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugu istraživača.

U drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom postotku ignorirali istraživača i zanemarili ponuđenu poslasticu, piše 24sata.hr.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temelju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posljedica njihovog ponašanja.

NEMA KOMENTARA