Iskopan najskuplji ružičasti dijamant

Radiosarajevo.ba
Iskopan najskuplji ružičasti dijamant
Gigantski nebrušeni ružičasti dijamant iskopan je u "Alrosa" rudnicima dijamanata u Rusiji, a rijetki kvaliteti novootkrivenog ružičastog dijamanta govore o tome da će on dostići ekstremno visoku cijenu u budućnosti.

Naime, ovi rudnici su najveći takve vrste u svijetu, a statistike potvrđuju ogromnu količinu iskopanih dijamanata koje ova grupacija iskopa.

Nebrušeni ružičasti dijamant je najskuplji dijamant otkriven ikad u rudnicima Alrosa i taj podatak ga već čini dovoljno posebnim.

Veličine je 22,47 mm x 15,69 mm x 10,9 mm i sa vrlo malim nedostacima težine je 27,85 karata.

Obojeni dijamanti težine preko 10 karata su ekstremno rijetki, a što se tiče ružičastog dijamanta, najveći koji je iskopan u Alrosa rudnicima težio je 3,86 karata, prenose Nezavisne.

Također, nije novost da se obojeni dijamanti prodaju za ogromne sume novca. Na primjer, aukcijska kuća Christie je prodala prošle godine "Oppenheimer Blue" dijamant od 14,64 karata za 58 miliona dolara, dok je u "Sotheby's" aukcijskoj kući Pink Star, dijamant težine 59,6 karata, u aprilu ove godine prodat za 71 milion dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije