Internetom kruže opasni savjeti o "prirodnoj kontracepciji"

Radiosarajevo.ba
Internetom kruže opasni savjeti o "prirodnoj kontracepciji"
Foto: Twitter / Printscreen

Društevnom mrežom Twitter se nevjerovatnom brzinom širi zabrinjavajuća fotografija na kojoj se navodi da je za kontracepciju dovoljno koristiti neke od biljaka.

Naime, fotografija pod imenom "Prirodne opcije kontrole trudnoće" sadrži grafiku koja prikazuje nekoliko voćki i biljaka te uputstva kako se navodno trebaju koristiti.

Ginekolozi upozoravaju da su savjeti opasni. Na njima se navodi kako papaja, smokve ili đumbir mogu poslužiti kao sredstva kontracepcije, spriječiti trudnoću, pa čak i "izazvati spontani pobačaj".

Medicinski direktor Tarun Jain rekao je u razgovoru za Daily Mail kako ovi savjeti u najboljem slučaju mogu biti neučinkoviti, dok u najgorim slučajevima mogu imati i smrtne posljedice.

Prije nego što je obrisana, sporna objava imala je čak 14 hiljada lajkova, a u njoj su istaknute tvrdnje poput one da papaja smanjuje broj spermija kod muškaraca, dok barska metvica može izazvati spontani pobačaj na samom početku trudnoće.

"Ne znam kako su došli do tih tvrdnji, ali ne znam za studije koje potvrđuju njihove tvrdnje", istakao je dr. Jain te dodao da su neki od ovih savjeta iznimno opasni. 

"Barska metvica se često koristi u pesticidima, a može uzrokovati višestruko zatajenje organa i smrt", navodi Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku. Naime, prema njihovim tvrdnjama, ova biljka može izazvati pobačaj, ali isključivo ako se koristi u velikim količinama, a te količine mogu biti smrtonosne i za majku, prenosi Daily Mail.

Sporni su i drugi savjeti, poput onog koji sugerira korištenje habulice grozdaste. Naime, Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da ima nekoliko zabilježenih slučajeva oštećenja jetre koje su prijavili ljudi koji su koristili proizvode s tom biljkom.

"Opasno je konzumirati nešto što bi moglo izazvati takav učinak. Ko zna što bi još moglo izazvati?" zapitao se dr. Jain. 

Prije nego što je tvit uklonjen, reagirali su i brojni korisnici ove društvene mreže.

"Zaustavite dezinformiranje ljudi, ovo ne djeluje kao kontracepcijsko sredstvo i okrutno je navesti ljude da to pomisle", napisao je jedan korisnik te je upozorio i na spolno prenosive bolesti.

"Kao botaničar mogu vam reći da ovaj tvit koji je podijeljen na hiljade puta, može rezultirati smrću žena", objavio je James Wong koji je odmah upozorio da ovu objavu treba ukloniti.

"To se ne temelji na nauci i riječ je o opasnim preporukama", zaključio je dr. Jain.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije