Istraživanje / Interesantno: Kakve ljude više vole koze - nasmijane ili ljute

04. 06. 2019. u 16:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Od ranije se znalo da koze reagiraju na govor tijela ljudi, ali se ispostavilo da su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica.

Duže gledaju i radije prilaze fotografiji nasmijanog nego ljutitog čovjeka.

Ne umiju one samo da mekeću, daju mlijeko i jariće, koze su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica, pišu Novosti.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazalo je da ove krznene životinje više vole nasmijana od ljutitih lica, a jedan od učesnika studije, biolog Cristian Navrot, s londonskog Univerziteta, izjavio je da se odranije znalo da koze reagiraju na govor tijela ljudi, ali da nisu znali da umjju i da razlikuju facijalne ekspresije.

Tim stručnjaka proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazane fotografije iste osobe s različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Ovi meketavci prije su prilazili fotografijama s nasmijanim licem, pa su ih i dodirivali njuškom.

„U nasmiješena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita samo 0,9 sekunde“, rekao je Navrot, zaključujući da su ove životinje provele 50 posto više vremena u interakciji s veselim licima ljudi.

Koze i konji su pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u različitim područjima života, poput lova, zaštite, selidbi, pa se smatra da je percepcija izraza ljudskih lica najvjerovatnije posledica prilagođavanja ove dvije vrste na interakciju, otkrilo je ovo istraživanje.

NEMA KOMENTARA