Interesantno: Kakve ljude više vole koze - nasmijane ili ljute

Radiosarajevo.ba
Interesantno: Kakve ljude više vole koze - nasmijane ili ljute

Od ranije se znalo da koze reagiraju na govor tijela ljudi, ali se ispostavilo da su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica.

Duže gledaju i radije prilaze fotografiji nasmijanog nego ljutitog čovjeka.

Ne umiju one samo da mekeću, daju mlijeko i jariće, koze su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica, pišu Novosti.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazalo je da ove krznene životinje više vole nasmijana od ljutitih lica, a jedan od učesnika studije, biolog Cristian Navrot, s londonskog Univerziteta, izjavio je da se odranije znalo da koze reagiraju na govor tijela ljudi, ali da nisu znali da umjju i da razlikuju facijalne ekspresije.

Tim stručnjaka proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazane fotografije iste osobe s različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Ovi meketavci prije su prilazili fotografijama s nasmijanim licem, pa su ih i dodirivali njuškom.

„U nasmiješena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita samo 0,9 sekunde“, rekao je Navrot, zaključujući da su ove životinje provele 50 posto više vremena u interakciji s veselim licima ljudi.

Koze i konji su pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u različitim područjima života, poput lova, zaštite, selidbi, pa se smatra da je percepcija izraza ljudskih lica najvjerovatnije posledica prilagođavanja ove dvije vrste na interakciju, otkrilo je ovo istraživanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije