Inicijacija mladića: Od oralnog seksa do ispijanja sperme

Radiosarajevo.ba
Inicijacija mladića: Od oralnog seksa do ispijanja sperme
Pixabay / Ilustracija
Kroz historiju su brojne kulture prakticirale neobične običaje i rituale kojima su dječake uvodili u svijet muškaraca.

Te su metode, često tajnovite i svete, varirale od jednog do drugog područja svijeta. Ipak, za sve njih postoji tačka u kojoj se slažu - a to je uloga muškarca u porodici i društvu, piše Express

Spartanska ljubav

U sedmoj godini života dječaci iz Sparte su trebali napustiti svoju porodicu i upisati se u škole gdje su testirali svoju fizičku snagu i snagu volje. Vojni je trening podrazumijevao i seksualne odnose s drugim, starijim dječacima, jer se prema mišljenju vojskovođa tako stvarala posebna veza koja jača požrtvovnost u ratu i motivira ljude na obranu.

Piju spermu

I danas brojne kulture kod muškarca iznad svega cijene snagu. U plemenu Sambija u Papua Novoj Gvineji dječake od sedam godina odvajaju od majki kako bi prošli tajni proces inicijacije, koji uključuje, između ostalog, i oralni seks s muškarcima.

Kako bi se očistili od žena redovito stavljaju piercinge i potiču krvarenje iz nosa te povraćanje ispijanjem velikih količina šećera iz šećerne trske. Sastavni dio njihovog sazrijevanja jest i ispijanje sperme starješina. Time se žele ojačati i učiniti poželjnijima. Kada se vrate među žene nastavljaju s puštanjem krvi iz nosa u isto vrijeme kad njihove odabranice imaju menstruaciju. 

Rimsko pravo

S rastom Rimskog carstva i sve većim brojem robova naspram građana, za rimsku je elitu bilo važno da se dječaci rano ožene i dobiju djecu. Tek su tada dječaci postajali muškarci i punopravni građani, a do tada su očevi imali apsolutnu vlast nad njima. Danas se brak u većini kultura doživljava kao religijski obred, a muškarcem se može biti i bez braka.

Havaji

U 18. stoljeću na Havajima, dječaci iz uglednih porodica koje su služile kralju naslijeđivali su taj status od svojih očeva. Jedini način da dječaj prođe izazov je bilo dokazivanje da je muškarac, tj. morao je pokazati veliku hrabrost - tako da postane ili borac, ili vrač ili svećenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije