Imenujte egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće: Glasanje je počelo

Radiosarajevo.ba
Imenujte egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće: Glasanje je počelo
Foto: NASA / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini počinje javno glasanje za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje se okreće, saopšteno je iz Astronomskog društva Orion.

U okviru proslave stogodišnje Međunarodne astronomske unije organiziran je globalni konkurs za predlaganje imena egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska plinovita planeta HD 206610b, objasnili su iz Oriona.

Nevjerovatna prilika: Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće

Konkurs u Bosni i Hercegovini su sproveli aktivisti dva astronomska društva - Orion iz Sarajeva i Polaris iz Tuzle. 

Do 15. oktobra je prispjelo 256 prijedloga. Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga imena planete i zvijezde.

Iz Oriona su napomenuli da ime planete i zvijezde nisu morali nužno biti iz istog primljenog prijedloga, već je bosanskohercegovački Navionalni komitet imao pravo da odabere pet prijedloga od kojih su neki kombinacija iz više pojedinih prijedloga.

Za jedan od pet prijedloga će se javno glasati. Glasanje je počelo 3. novembra. Završava 14. novembra u ponoć.

Po okončanju glasanja, prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjneska prijedloga. Prva tri na popisu - odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom doboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu, naveli su iz Oriona.

Lista prijedloga za glasanje:

1. Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron i Bosona su antička imena rijeka Neretve i Bosne);

2. Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, najznačajniji simbol srednjevjekovne Bosne, Kulin, Kulin ban, bosanski vladar od 1180-1204, poznat i po povelji kojom Dubrovčanima dozvoljava kretanje i trgovinu po Bosni);

3. Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja je jedna od najznačajnih srednjevjekovnih nekropola stećaka, Daorson je bio glavni grad ilirskog plemena Daorsa);

4. Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban je opisan prethodno, Katarina Kosača-Kotromanić je bila posljednja bosanska kraljica koja je nakon pada Bosne pod vlast Otomanske imperije izbjegla u Rim);

5. Planeta Teuta, zvijezda Daorson (Teuta je bila ilirska kraljica čija se moćna država prostirala većim dijelom istočnog Jadrana, otoka, današnje Crne gore i dijela Hercegovine, ratovala je sa Rimskim carstvom i taj rat izgubila. Daorson je opisan prethodno).

Glasanju možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije