Imala je 300 ljubavnika: 'Šest puta na dan joj je bilo neophodno'

Radiosarajevo.ba
Imala je 300 ljubavnika: 'Šest puta na dan joj je bilo neophodno'
Katarina Velika mijenjala je ljubavnike kao igračke, a navodno je kroz njezin život prošlo čak 300 muškaraca.

Govorila je da joj je seks neophodan šest puta dnevno. Svoje ljubavnike bogato je nagrađivala - titulama, dvorcima, posjedima..Jednom od svojih ljubavnika je čak poklonila više od 1.000 sluga. 

Čvrstom rukom vladala je 34 godine,  a umrla na današnji dan 1796. godine u 67. godini života. Bila je najduže vladajuća carica u čitavoj ruskoj historiji. Kad je umrla narod je za svojom caricom iskreno žalio jer ona je Rusiju doslovno preporodila, piše 24sata.hr.

Impotentni i odbojni muž

Jedna od najmoćnijih ličnosti 18. stoljeća i najomiljenija ruska carica nije imala ni kapi ruske krvi. Bila je Njemica, kći pruskog princa. Svog budućeg supruga, godinu dana starijeg nasljednika carskog prijestolja Petra III. Katarina je prvi put upoznala kad joj je bilo samo  10 godina. Nije joj se svidio, jer je navodno bio blijed i sklon alkoholu. Zapravo joj se gadio. A ni on za nju nije bio previše zainteresiran. 

No, kad je imala samo 15 godina, dobila je poziv od ruske carice Elizabete Petrovne koja je preuzela rusko prijestolje samo tri godine ranije. Neudata i bez djece, Elizabeta je izabrala svog nećaka Petra da bude njen nasljednik i odlučila je da mu pronađe ženu.  

Mlada pruska kneginja, po uputama svoje ambiciozne majke ostavila je pozitivan dojam na rusku caricu. Katarina i Petar oženili su se u ruskoj prijestolnici Sankt Peterburg, kad je njoj bilo 16, a njemu 17 godina. Prije toga se preobratila s protestantizma na pravoslavlje. 

Neki historičari vjeruju da Petar nije bio sposoban konzumirati brak i da je bio impotentan, dok drugi smatraju da je bio neplodan što je dovelo do nezadovoljstva u braku i vanbračnih veza oba supružnika. 

Brak je navodno konzumiran tek osam godina nakon vjenčanja. Rođen je carević Pavle za kojeg se vjeruje da je sin ruskog oficira Sergeja Saltikova koji je bio jedan od Katarininih ljubavnika.

Postoje sumnje da Petar nije otac nijednog od četvero djece koje je Katarina rodila.

No, Katarina nije predugo patila u braku s nevoljenim mužem. Kad je napokon došao na prijestolje, nije se dugo zadržao na njemu. Nakon samo šest mjeseci je umro, a postoje sumnje da je ona skovala zavjeru, zbacila muža s prijestolja, zarobila ga i ubila u tamnici. No to nikad nije dokazano.

Okrunila se u svojoj 33 godini života, proglasila jedinom i apsolutnom vladaricom zemlje i nastavila vladati Rusijom sljedeće 34 godine. Sve do svoje smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije