I psi se znaju uvrijediti i naljutiti na vlasnika, stručnjaci otkrivaju znakove

Radiosarajevo.ba
I psi se znaju uvrijediti i naljutiti na vlasnika, stručnjaci otkrivaju znakove
Arhiv / Terapijski pas, Ilustracija

I psi se znaju jako naljutiti i prihvatati k srcu vaše postupke.

A evo i nekoliko znakova po kojima ćete prepoznati to stanje.

Ako vaš ljubimac više puta liže nos i usne iako u blizini nema hrane, to je znak da se ljuti na vas ili je pod stresom.

To se zna događati i kada ga grle nepoznati ljudi, kažu stručnjaci. Rješenje je maknuti ga od situacija koje mu nisu ugodne, piše 24sata.hr.

Još jedan znak koji pokazuje da se zasigurno naljutio je kada vam okrene leđa.

„Pas koji je sretan i osjeća se ugodno, vjerojatno će biti spreman uspostaviti kontakt očima sa svojim vlasnikom i tražiti njegovu pažnju. Ali, ako se naljutio ili je uznemiren, ovakva interakcija može izostati. Pas se može udaljiti od vlasnika ili izaći iz prostorije, ili čak spavati na drugom mjestu“, objasnila je Erin Askeland, stručnjakinja za obuku i ponašanje pasa iz Kanade.

Znak da je vaš četveronožni ljubimac uznemiren je i to da odbija učiniti ono što od njega tražite, na primjer da dođe do vas, iako jako dobro zna šta želite od njega.

Askeland je ukazala i emocije vlasnika mogu uticati na psa pa je potrebno da u tom trenutku učlinite nešto što će mu pomoći da se osjeća ugodnije.

Ako pas stoji ukočen sa repom među zadnjim nogama, to može otkriti kako vašu kritiku shvata jako lično. To se može desiti ako mu se rugate ili preoštro s njim razgovarate.

Neki psi znaju biti osvetoljubivi kada se naljute pa naprave nešto loše samo kako bi pažnju vlasnika privukli na sebe i izazvali reakciju. Primjer je da se pomokre na cipelu ili je čak sažvaču.

Ako pas pretjerano zijeva, obratite pažnju, jer to može značiti da je uznemiren.

Zato ako želite svog ljubimca usrećiti, nabacite na lice široki osmjeh, ističu stručnjaci.

I ako se na vas naljutio, pustite ga da se ohladi, prenosi Reader's Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije