I o ateizmu bi se trebalo učiti u školama

Radiosarajevo.ba
I o ateizmu bi se trebalo učiti u školama
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dvogodišnje istraživanje o religijskoj edukaciji u školama Velike Britanije rezultiralo je zaključkom da se i različiti "stavovi", poput ateizma trebaju izučavati u školama. 

Komisija o religijskoj edukaciji uspostavljena je prije dvije godine s ciljem da analizira svrhu edukacije o religiji u školama, a u studiju su bili uključeni učenici, roditelji, učitelji te različiti vjerski službenici.

Kako živimo u svijetu u kojem su sve više istaknutije različitosti, zaključeno je u izvještaju, ova priča mora doživjeti veliki preobražaj.

Predmet bi se, navodi se, trebao zvati Religija i pogledi na svijet, i trebao bi izučavati "kompleksnu, različitu i pluralnu prirodu pogleda na svijet."

U izvještaju se dodaje da bi se taj predmet trebao fokusirati na religiozne, ali i filozofske, spiritualne i druge poglede na život, te na različite tradicije u kršćanstvu, islamu, budizmu, hinduizmu, judaizmu i sikhizmu, ali i na nereligiozne koncepte uključujući humanizam, sekularizam, ateizam i agnosticizam.

"Promjene se moraju napraviti u nadi da ćemo opremiti učenike s poštovanjem i saosjećanjem za različite poglede i stavove", navodi se u izvještaj.

Preporučili su da predmet bude obavezan, ali da se školama ostavi na slobodu kako da najbolje to približe svojim učenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije