HRT prozvao Meghan Markle da je rastavljena američka mulatkinja

Radiosarajevo.ba
HRT prozvao Meghan Markle da je rastavljena američka mulatkinja
Voditeljica jutarnjih vijesti na Hrvatskoj radio releviziji (HRT) Vlatka Kalinić, dok je govorila o kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, nazvala je Markle "rastavljenom američkom mulatkinjom".

Također, jednake kvalifikacije Markle je dobila i u sinoćnjem Dnevniku 3 na HRT-u.

"Vjenčanje rastavljene američke mulatkinje i buntovnog britanskog princa bit će mješavina tradicionalne kraljevske pompe s okusom holivudskog glamura", rekla je novinarka u sinoćnjem prilogu o kraljevskom vjenčanju, javlja Index.hr.

Na Twitteru se odmah razvila rasprava o HRT-ovom izvještavanju o zaručnici princa Harryja, a javila se i urednica Kalinić koja je imala objašnjenje za svoju najavu.

"Pa da rastavljenu bjelkinju ženi afrički princ i da je to presedan u povijesti kraljevske loze, bih. Inače, ta se sintagma često koristi u stranim i domaćim medijima proteklu godinu. U mojoj glavi ni rastavljena ni mulatkinja nisu pogrdne riječi", odgovorila je Vlatka na primjedbu jedne kolegice "bi li rekla s rastavljenom bjelkinjom".


"Ističeš namjerno samo one stvari koje su važne za razumijevanje izjava Britanaca koje su slijedile nakon pročitanog teksta. Ako želiš to tumačiti kao sprdnju, široko ti polje. Ja to, kao i građani čije smo izjave pustili, tumačim kao dobrodošlu liberalizaciju kraljevske obitelji", nastavila je na sljedeće kritike.


Javio se i profesor Pravnog fakulteta Dario Čepo i vrlo kratko objasnio da se pojam "mulat" ili "mulatkinja" zaista smatra uvredljivim.

"Pritom je pojam zastario i uvredljiv, a oni koje opisuje ga nikad za sebe ne koriste. Dakle taman pripada na HRT", zaključio je.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije