Hrđa i korozija 'jedu' lokomotivu Titovog voza, u planu njena restauracija

Radiosarajevo.ba
Hrđa i korozija 'jedu' lokomotivu Titovog voza, u planu njena restauracija
Foto: Google Maps / Lokomotiva Plavog voza

Nekada je špartala jugoslovenskim prugama vukući Plavi voz sa Titom u njemu i bila je rado dočekivana u gradovima širom SFRJ.

Sada "Plava" lokomotiva samuje na kolosijeku koji ne vodi nigdje, smeštenom između nekadašnje Glavne železničke stanice i Pošte na Savskom trgu u Beogradu.

Na tom mestu svečano je postavljena za jubilej-stogodišnjicu otvaranja pruge Beograd-Niš. Ovaj 135. rođendan dočekala je sama bez pompe i svjećica, piše Politika.

Okružena ostacima nekadašnjeg željezničkog čvorišta, zatvorenom Glavnom stanicom, poštom, radoznalcima i drugima koji se u večernjim satima motaju oko nje.

Tragovi vremena već su vidljivi - hrđa uveliko nagriza njene pore, a djelovanje korozije se primjeti čim joj se približite.

"Ona pripada tehničkoj zbirci Željezničkog muzeja. Njena zaštita i restauracija propisane su Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i podliježu strogim muzeološkim propisima. Naše preduzeće će planirati sredstva za restauraciju muzejskih eksponata, koja će obuhvatiti i tu lokomotivu", kažu u Željeznicama Srbije a.d.

Nadležni za obavljanje i izvođenje radova na Savskom trgu zainteresovani su da se jedan broj lokomotiva iz fonda Željezničkog muzeja, među kojima je i Plava lokomotiva, izlože na tom prostoru, ali još nije tačno definisano koje će to lokomotive biti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije