Grad u kojem je zabranjeno voziti automobile nedjeljom

Radiosarajevo.ba
Grad u kojem je zabranjeno voziti automobile nedjeljom
Foto: Pixabay / Ilustracija

Cilj pojedinih gradova u svijetu je da smanje prijevoz automobilom odnosno da pospješe vožnju biciklom. Jedan od takvih gradova je prijestolnica Kolumbije - Bogota, piše National Geographic.

Krajem 80-ih godina prošlog vijeka je u Bogoti odlučeno da prijevoz motornim vozilima nedjeljom bude neznatan. Taj dan na hiljade automobila, autobusa, motocikala na saobraćajnicama zamijene bicikli, skateboardi, romobili i slično.

Dan nazvan Ciclovia je prilika za stanovnike Bogote da vrijeme provedu u ugodnom druženju bez buke i zagađenja od motornih vozila.

Ciclovia je odgovor na probleme koje su izazvali mnoštvo motornih vozila. Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina saobraćajne gužve na ulicama glavnog grada Kolumbije su bile nepodnošljive.

Zasluge zašto je Bogota afirmisala biciklizam i druge alternativne oblike prijevoza pripadaju bivšem gradonačelniku litvanskog porijekla matematičaru Antanasu Mockusu, navodi National Geographic.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije