Grad Polarne svjetlosti: Sve popularnije odredište na sjeveru Europe isplati se vidjeti

Radiosarajevo.ba
Grad Polarne svjetlosti: Sve popularnije odredište na sjeveru Europe isplati se vidjeti
Foto: Visit Tromso / Tromso po noći

Norveški grad Tromso sve je popularnije mjesto koje spremno dočekuje sve više posjetilaca svake godine.

Jedno je od onih mjesta koje polako postaje obavezna destinacija za ljubitelje putovanja i novih avantura, iskustava i jedinstvenih priča.

Nalazi se na sjevernoj obali Norveške i ima oko 76.000 stanovnika, zanimljivu historiju i prirodu koja oduševljava nesvakidašnjim scenama poput Aurore Borealis, prenosi Punkufer.

Fenomen Polarne svjetlosti vrijedi vidjeti

Polarna svjetlost nastaje kada brze, električki nabijene čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje, pa se ubrzavajući prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Visit Tromsø (@visittromso) on

Aurora Oval Zemljino je područje najveće učestalosti pojavljivanja polarne svjetlosti, a Tromso se nalazi upravo u središtu tog auroralnog ovala. Posmatranje Polarne svjetlosti sve se češće upisuje na listu želja mnogih putnika, za što je velikim dijelom zaslužna činjenica da se internetom, društvenim mrežama i sličnim kanalima širi sve više kvalitetnih i oduševljavajućih fotografija i snimaka Polarne svjetlosti.

Putovanje koje se događa jednom u životu

Zamislite scenu lelujave zelenkaste ili crvenkaste Aurore Borealis kako svojim neobičnim oblicima savršeno nadopunjuje plavi nebeski svod, planine i okolna bijela, ledena prostranstva Norveške.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Visit Tromsø (@visittromso) on

Ako ćete se naći na ovoj, skoro pa najsjevernijoj tački planete Zemlje i posmatrati ovaj rijedak fenomen, vjerojatno ćete to učiniti jednom u svom životu. Upravo toga svjesni su u Tromsu oni koji se bave turizmom i osmišljavaju turističke ponude i kroz njih pokazuju da norveški Tromso nije samo Polarna svjetlost, već jedno višeslojno, autentično iskustvo u nevjerovatnosti prirode.

Posmatranje kitova, morskih papagaja i Polarne svjetlosti

Baš zato što se događa jednom u životu, u turističkoj agenciji Pukka travels nastoje vaš posjet Tromsu začiniti što neobičnijim iskustvima i visokom kvalitetom usluge s ciljem da posjetitelji osjete da su doživjeli maksimalno.

Zbog toga u svojoj ponudi doživljaja Norveške imaju katamaranski obilazak Tromsa, posmatranje polarne svjetlosti i kitova. Na taj način posjetitelji obilaze veličanstvene fjordove, uživaju u Polarnoj svjetlosti koja veselo svjetluca iznad njih te provode noć na brodu, a ujutro ih dočekuje doručak i promatranje kitova.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Visit Tromsø (@visittromso) on

Sigurno ste čuli za morske papagaje ili puffine koji su u nekim dijelovima svijeta prava delicija. U Norveškoj je njihov lov zabranjen, a posjetitelji ih u Norveškoj rado odlaze posmatrati. U jednoj od mogućih iskustava u Tromsu odvest će vas brodom na udaljene lokacije gdje možete uživati u zgodama i nezgodama morskih papagaja, tuljana i ostalih divljih životinja. Svježi zrak, friško ulovljena hrana i šetnja po nenaseljenim i nesvakidašnjim mjestima zauvijek ostaju u sjećanju.

Popijte koktel u čašama od leda

Još jedna od turističkih zanimljivosti grada Tromso na sjeveru Norveške je i ledeni bar The Magic Ice Bar.

U njemu zasigurno neće svlačiti jaknu jer je temperatura -5 stupnjeva Celzijusa, a koktel dolazi u čašama od leda.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Visit Tromsø (@visittromso) on

Prostor je popunjen ledenim skulpturama jelena i arktičkih lisica, a na zidovima su izrezbarene slike polarnih istraživača poput Roalda Amundsena i Fridtjofa Nansena.

Osim Polarne svjetlosti, ostale fascinantne prirode i ledenih barova, u Tromsu je moguće pronaći i Polaria muzej gdje možete naučiti sve o Arktiku. Atrakcija i zanimljivosti u Tromsu ima još i ne čudi što svake godine broji sve više posjetitelja. Iako se nalazi daleko na sjeveru, za prave istraživače i ljubitelje putovanja on postaje top destinacija na listi želja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije