Gorbačov otkrio je li tačna serija "Chernobyl" i šta (ni)je uradio Legasovu

Radiosarajevo.ba
Gorbačov otkrio je li tačna serija "Chernobyl" i šta (ni)je uradio Legasovu
Foto: EPA-EFE / Mihail Gorbačov

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u miniseriji "Chernobyl" televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti, rekao je to u intervjuu za radiostanicu Govorit Moskva.

Ko je bio Valerij Legasov, sovjetski naučnik koji je spasio svijet od Černobila

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posljedica nesreće u Černobilu, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim historijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: "Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija".

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na liječenju u bolnici.

Chernobyl: Novi hit HBO-a je serija sa najboljom ocjenom na IMDb-u!

Miniserija "Chernobyl", koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobilske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana, napušten je, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije