Glečeri koji se tope otkrili zemlju koja je bila pokrivena ledom 40 hiljada godina

Radiosarajevo.ba
Glečeri koji se tope otkrili zemlju koja je bila pokrivena ledom 40 hiljada godina
PrtScr / Tužno je šta smo uradili...

Glečeri koji su otopili prvi su put otkrili zemlju koja nije bila bez leda posljednjih 40 hiljada godina, objavljeno je u zabrinjavajućem istraživanju u žurnalu Nature.

Riječ je o Baffin otoku, na kanadskom Arktiku, na kojem se dogodilo najtoplijih 100 godina u posljednjih 115 hiljada godina! Inače, riječ je o petom najvećem otoku na svijetu.

Naravno, krivac su klimatske promjene... 

Simon Pendleton, koji je bio bođa studije te doktorant-istraživač na Institutu INSTAAR (Institute of Arctic and Alpine Research, eng), kazao je kako se Arktik zagrijava dva do tri puta brže od ostatka planete, pa glečeri i ledene kape doslovno nestaju.

Pendleton i njegove kolege prikupili su uzorke biljaka koje su bile prekrivene ledom 40 hiljada godina. 

Krajolikom, dodaje se u studiji, dominiraju duboko usječeni fjordovi i visoravni, niski reljefni platoi - koji djeluju kao „prirodno hladno skladište“ i čuvaju drevnu mahovinu i lišajeve u njihovoj izvornoj poziciji rasta. 

Istraživači su prikupili 48 uzoraka sa 38 različitih dijelova otoka. Nakon testiranja otkrili su da su ove biljke bile prekrivene ledom desetine hiljada godina. Nažalost, zbog klimatskih promjena očekuje se da će Baffin otok u narednim godinama potpuno ostati bez leda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije